αιμορροΐδες, αλοιφές, δυσκοιλιότητα, πόνος, φλέβες

Φαγούρα, ερεθισμός, δυσφορία, αλλά και πόνος και αιμορραγία. Όλοι  έχουμε αιμορροΐδες, όμως ο ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Η αιμορροϊδοπάθεια υπόσχεται κακή ποιότητα ζωής και πολλά προβλήματα αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες στην περιοχή του πρωκτού που παρουσιάζουν οίδημα και φλεγμονή. Διαστέλλονται όταν υπάρχει πίεση, με αποτέλεσμα να προεξέχουν ή να πρήζονται. Αν και η αιτία της αιμορροϊδοπάθειας δεν έχει επαρκώς καθοριστεί, ωστόσο υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της όπως:

Δυσκοιλιότητα

Παχυσαρκία

Εγκυμοσύνη. Περίπου στο 35% των εγκύων, κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της κυήσεως εμφανίζουν αιμορροΐδες.

Πρωκτικό σεξ

Διατροφή φτωχή σε φρούτα & πράσινα λαχανικά

Βαριά εργασία η οποία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση

Κληρονομική προδιάθεση

Καθιστική ζωή

Παρατεταμένη ορθοστασία

Ελλιπής υγιεινή της περιοχής του πρωκτού

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν οι ιστοί οι οποίες υποστηρίζουν τις φλέβες του πρωκτού αποδυναμώνονται. Αναπτύσσονται  είτε εσωτερικά  (στο κατώτερο τμήμα του παχύ εντέρου)  είτε εξωτερικά (στην περιοχή του πρωκτού). Οι εσωτερικές αιμορροΐδες   συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία. Στην περίπτωση που εκδηλωθεί θρόμβωση αιμορροΐδας τότε εκδηλώνεται οξύς πόνος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην  μπορεί ούτε καν να καθίσει.

Συνήθως το αίμα, το οποίο οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια είναι ανοιχτό κόκκινο και εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση στο χαρτί υγείας ή πέφτει στη λεκάνη σαν σταγόνα. Αν έχουμε συνεχόμενα απώλεια αίματος κινδυνεύουμε από σιδηροπενική αναιμία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εμφανισθεί απώλειας αίματος στα κόπρανα, ο ασθενής πρέπει να υποβάλεται σε κολονοσκόπηση, καθώς η αιμορραγία μπορεί να  οφείλεται σε άλλο σοβαρότερο νόσημα στο παχύ έντερο.

Μπορεί το πρόβλημα να προέρχεται και από ραγάδα πρωκτού, μία λεπτή σχισμή στον πρωκτικό ιστό, η οποία ενδέχεται να προκαλεί κνησμό, πόνο αλλά και αιμορραγία κατά την κινητοποίηση του εντέρου.

Υπάρχει θεραπεία;

Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, προτείνονται κρέμες ή ειδικές αλοιφές με αμαμηλίδα ή υδροκορτιζόνη που καταπολεμούν τον πόνο και τη φαγούρα. Αν υπάρχει αιματόπηγμα  δηλ. θρόμβος στις εξωτερικές αιμορροΐδες, αφαιρείται με μια απλή τομή.

Σε περίπτωση επίμονης αιμορραγίας εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, όπως η ενδοσκοπική απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους, η σκληροθεραπεία  που είναι ένεση χημικού διαλύματος στον ιστό για να συρρικνωθούν οι αιμορροΐδες και οι τεχνικές πήξης (με λέιζερ, υπέρυθρη ακτινοβολία ή θερμότητα). Ως τελική λύση προτείνεται η χειρουργική επέμβαση (αιμορροϊδεκτομή με νυστέρι ή με συρραφή).

Η θεραπεία  πρέπει να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας κάθε ασθενούς. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης,  προϋποθέτει συνδυασμό διαφόρων μεθόδων.

Μπορώ να αποφύγω τις αιμορροΐδες;

Μία σειρά από επιλογές, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα.  

Πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν το επιθυμείτε.

Μην κάθεστε στην τουαλέτα πάνω από πέντε λεπτά.

Ασκηθείτε! Περπατήστε  για να μειωθεί η πίεση στις φλέβες

Αποφύγετε την ορθοστασία. 

Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.

Αποφύγετε το χαρτί υγείας, με αρώματα ή χρώματα.

Μην ξύνετε και μην τραυματίζετε  την περιοχή.

Μεσογειακή διατροφή. Φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και πολύ νερό, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αιμορροΐδες ή κάτι άλλο;

Καρκίνος του εντέρου, ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλες ασθένειες, μπορεί να εμφανίζονται στην περιοχή με τα ίδια συμπτώματα ή  και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες και ο καρκίνος του εντέρου έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα.  Η ορθή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, γιατί αν και   οι αιμορροΐδες δεν απειλούν  τη ζωή μας, ωστόσο ο καρκίνος του εντέρου είναι η τρίτη συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και αντιμετωπίζεται δύσκολα αν εντοπιστεί σε προχωρημένο στάδιο.

Ύποπτα συμπτώματα κρίνονται τα παρακάτω:

Αιμορραγία από τον πρωκτό

Αίμα στα κόπρανα

Πόνος ή εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα

Αλλαγές στη συνήθη γαστρεντερική λειτουργία, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Αδικαιολόγητη κόπωση.

Ζαλάδα ή δύσπνοια.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να ζητήσετε τη συνδρομή ιατρού.