entero-f

Πόνοι, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα μας ταλαιπωρούν: συμβάλουμε κι εμείς στην ταλαιπωρία του εντέρου μας. Κακές διατροφικές συνήθειες και άγχος επιδεινώνουν την  κατάσταση. Είναι στο χέρι μας η κατάσταση να βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής μας ν’ αποκτήσει θετικό πρόσημο.
Η αλόγιστη, αποσπασματική και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση φαρμάκων ή η υιοθέτηση βλαβερών συνηθειών, που επιβαρύνουν τα- πολλές φορές χρόνια- αθώα λειτουργικά σύνδρομα με την επίμονη συμπτωματολογία, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Σε πρώτη φάση πρέπει να αποκλείσουμε με ιατρική γνωμάτευση ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό όπως σκωληκοειδίτιδα, καρκίνος του εντέρου, αποστήματα, ισχαιμία του εντέρου, ειλεός, χρονίζουσες λοιμώξεις, παθήσεις του οισοφάγου και του στομάχου κ.α
Κάθε αλλαγή στον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας του εντέρου, επιβάλλει ιατρική εξέταση. Ο ξαφνικός πυρετός που μπορεί να συνοδεύει τα συμπτώματα, ίσως οφείλεται σε λοίμωξη του εντέρου ενώ η υπερβολική αύξηση του αριθμού των κενώσεών μπορεί να οφείλεται σε ελκώδη κολίτιδα.
Τα συνηθέστερα χρόνια σύνδρομα του γαστρεντερικού συστήματος είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το σύνδρομο χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως τυμπανισμός, κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία με παράλληλη διαταραχή στην υφή των κοπράνων ή στη συχνότητα των κενώσεων, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες. Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία ανακουφίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό, δυσπεψία, πόνο στην καρδιά αλλά και άγχος ή κατάθλιψη.
Το σύνδρομο παρατηρείται περίπου στο 20% των ενηλίκων, εκδηλώνεται συχνά από νεαρή ηλικία και επιδεινώνεται με το άγχος. Για να ανακουφιστεί ο ασθενής χρειάζεται ηρεμία, πρέπει να ελαττώσει τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, την υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ, τσιγαριστών τροφών ή με πολλά μπαχαρικά αλλά και των τεχνητών γλυκαντικών. Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Ενδείκνυνται πολλά μικρά και συχνά γεύματα και μείνετε μακριά απός λιπαρές τροφές, προκειμένου να μειωθούν οι συσπάσεις του εντέρου. Αποκλείστε τρόφιμα που παράγουν αέρια όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, κρεμμύδι και πιπεριές. Ελέγξτε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Σύνδρομο Χρόνιας Δυσκοιλιότητας
Στη χρόνια δυσκοιλιότητα, οι κενώσεις απαιτούν υπερβολική προσπάθεια, ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα ή έχουν μειωθεί οι συνήθεις για τον οργανισμό κενώσεις. Η φυσιολογική συχνότητα κενώσεων κυμαίνεται από τρεις έως δώδεκα ανά εβδομάδα. Συνήθως το σύνδρομο προκαλείται από κακή διατροφή με ελλιπή πρόσληψη φυτικών ινών και αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Αν η δυσκοιλιότητα σας δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση αν:
 Πίνετε άφθονο νερό.

 Καταναλώνετε φυσικούς χυμούς και σούπες.

 Ναι σε άφθονα πράσινα λαχανικά αφού βεβαίως τα πλύνετε καλά. Προτιμάτε μπάμιες, χόρτα, σπανάκι, κουνουπίδι, αρακά και καρότο.

 Ακτινίδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλι, μήλο, ροδάκινο με τη φλούδα, φράουλες και σύκα, περιέχουν σημαντική ποσότητα ινών.

 Αντικαταστήσετε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και τα λευκά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

 Καταναλώνετε καθημερινά μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

 Επισκέπτεστε την τουαλέτα σταθερή ώρα κάθε ημέρα. Μην αναβάλλετε την χρήση της κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν εμφανιστεί η ανάγκη.

 Ασκηθείτε.

 Αποφύγετε υποθερμιδικές δίαιτες, με λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα.

Ναι σε προβιοτικά και πρεβιοτικά
Προβιοτικά και πρεβιοτικά ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα. Πρεβιοτικά περιέχουν πικραλίδα, αγκινάρες, σκόρδο και σπαράγγια. Πλούσια σε Ca, Fe & Mg, επιταχύνουν το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα, έχουν αντιμικροβιακή δράση και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Έχουν τα ίδια οφέλη με τα προβιοτικά αλλά δρουν πάντα βοηθητικά και σε συνδυασμό με τα προβιοτικά. Ωστόσο, εντάσσουμε σταδιακά τα πρεβιοτικά στη διατροφή μας, καθώς η απότομη ή αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Προβιοτικές καλλιέργειες υπάρχουν άφθονες στο μητρικό γάλα, στο φυσικό γιαούρτι, στο ξινόγαλα και στο κεφίρ.