Προλάβετε το εγκεφαλικό!

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές. Είναι ζήτημα ισορροπημένης διατροφής και καλών συνηθειών!  

Αρτηριακή υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή, βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, η μεγάλη ηλικία και το κάπνισμα, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.  Συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ και τα αντισυλληπτικά μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες  δημιουργίας θρόμβων αίματος, κυρίως σε καπνίστριες άνω των 35 ετών.  Σοβαρός παράγοντας κινδύνου είναι και το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο έχει σχέση με την διαταραχή δεικτών που σχετίζονται με τη γλυκόζη και τα λιπίδια του οργανισμού.

Σύμμαχοι και εχθροί…

Όχι στα λιπαρά φαγητά. Τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά (junk food) προκαλούν εθισμό για αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Ναι, στο λυκοπένιο. Αντιοξειδωτικό, το οποίο βρίσκεται κυρίως σε  φρούτα και λαχανικά με κόκκινο χρώμα (ντομάτες, καρπούζια, μύρτιλα)

Όχι στο αλάτι. Κι αυτό γιατί αυξάνει την υπέρταση.

Ναι σε ψάρια (Ω3 λιπαρά) και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Φασόλια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι από τις τροφές που πρέπει να προτιμάτε.

Όχι στο αλκοόλ. Η υπερκατανάλωσή του, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, αμφότεροι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού.

Ναι στα εσπεριδοειδή. Η αντιοξειδωτική δράση τους, τα κατατάσσει ανάμεσα στους «συμμάχους» μας απέναντι στο εγκεφαλικό.

Όχι στο κάπνισμα!

Ναι στη άσκηση! Επιλέξτε ποια μορφή άσκησης προτιμάτε, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση. Περπατήστε, κολυμπήστε!

Όχι στην υπέρταση! Αντιμετωπίστε την υπέρτασης, με ιατρική βοήθεια και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Ναι στο φυσιολογικό βάρος. Τα περιττά κιλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Ναι στη χαμηλή χοληστερόλη. Μειώστε την αν χρειάζεται με τη βοήθεια γιατρού και κατάλληλης διατροφής.

Πράξτε ανάλογα αν είστε διαβητικός.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα, τότε έχει εκδηλωθεί εγκεφαλικό επεισόδιο.  Αν οφείλεται  σε αιμορραγία, δηλαδή σε κάποιον θρόμβο, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (ή εγκεφαλική αιμορραγία) Αν οφείλεται σε απόφραξη αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εκδηλώνονται απροειδοποίητα. Να ποια μπορεί να είναι τα πιθανά συμπτώματα:

Μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου.

Προβλήματα στην όραση.  Διπλωπία, θολή όραση ή απώλεια της  στο ένα μάτι.

Δυσκολία στην ομιλία. Δεν μπορείτε να  επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις.

Αδυναμία, μούδιασμα ή παράλυση  σε χέρι ή και πόδι. Συνήθως το άκρο που εμφανίζει τα συμπτώματα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του εγκεφάλου από αυτήν που έχει προσβληθεί.  Εκτείνετε προς τα εμπρός τα δύο χέρια σας, περίπου για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα χέρι βαίνει προς τα κάτω, αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα.

Αιφνίδιος πόνος στο ένα χέρι, στο πόδι ή στη μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους.

Ξαφνικός και  οξύς πονοκέφαλος, με ένταση που δεν έχετε ξανανιώσει στη ζωή σας.

«Οσφρητικές παραισθήσεις». Μυρίζετε μυρωδιές που δεν υπάρχουν. Η επιστήμη αποκαλεί το φαινόμενο «φαντοσμία», η οποία όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα τραύματος στο κεφάλι ή λοίμωξης του αναπνευστικού. Δεν την συγχέουμε με την «παροσμία», δηλ. την όσφρηση που  «στρεβλώνει» τις πληροφορίες που δέχεται και οσφραίνεται… άλλα αντί άλλων.

Την κρίσιμη ώρα…

Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μία μάχη με το χρόνο. Ο ασθενής πρέπει να βρεθεί σε νοσοκομείο τουλάχιστον μέσα σε τρεις ώρες μετά την εκδήλωση του. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσει ενώ μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης μόνιμης βλάβης ή σοβαρών επιπτώσεων μετά το επεισόδιο.

Αφού καλέσετε άμεσα το ασθενοφόρο:

Ξαπλώνετε τον ασθενή για να διευκολυνθεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Δεν ανυψώνετε τα πόδια του, για να μην επιτείνετε ενδεχόμενα προβλήματα υπέρτασης.

Αν κάνει εμετό, γυρίστε το κεφάλι και το σώμα του στο πλάι για να αποτρέψετε  την είσοδο του εμετού στην αναπνευστική οδό.

Όχι φαγητό ή ποτό. Ούτε καν ασπιρίνη ή υπογλώσσια γιατί αν το επεισόδιο είναι αιμορραγικό, θα αυξηθεί η αιμορραγία.

Αν χάσει τις αισθήσεις του, δώστε του, τις πρώτες βοήθειες.