zalada-f

Όλοι έχουμε αισθανθεί ίλιγγο σε κάποια φάση της ζωής μας.  Πότε όμως μία ζαλάδα οφείλεται απλά σε υπερένταση ή κούραση και πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια;

Ζάλη μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά από οργανικές παθήσεις. Ωστόσο αν η ξαφνική ζάλη που θα νιώσουμε  συνοδεύεται από μούδιασμα, πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία και αν παράλληλα τα αυτιά μας βουίζουν ενώ έχουμε πρόβλημα στο λόγο ή δεν ακούμε, πρέπει άμεσα να επισκεφθούμε το νοσοκομείο.

Ο ίλιγγος μπορεί να υποδηλώνει:

Βλάβη στο αιθουσαίο σύστημα. Είναι το σύστημα το οποίο σε συνεργασία με το οπτικό σύστημα διασφαλίζουν την ισορροπία και τον προσανατολισμό μας στο χώρο. Μέρη του είναι ο λαβύρινθος, το αιθουσαίο νεύρο και οι συνδέσεις του με τον εγκέφαλο.

Αυχενικό σύνδρομο. Η ζάλη προκαλείται από το ότι ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται καλά, επειδή τα αγγεία που περνούν από τον αυχένα προς τον εγκέφαλο δεν παρέχουν επαρκή ποσότητα αίματος.

Διαταραχή του πεπτικού συστήματος.  Σε αυτήν την περίπτωση ο ίλιγγος συνοδεύεται και από ναυτία και μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμένο στομάχι από ίωση ή την κατανάλωση κάποιας τροφής.

Υπογλυκαιμία. Τη  ζάλη προκαλεί η  πτώση των επιπέδων του σακχάρου στον οργανισμό και μπορεί να συνοδεύεται από «κρυάδες» και λιποθυμικές τάσεις.

Ορθοστατική υπόταση.  Σχετίζεται με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η  ζάλη εκδηλώνεται στην προσπάθειά μας  να σηκωθούμε απότομα. Τη στιγμή εκείνη το αίμα κυλά προς τα πόδια και μακριά από τον εγκέφαλο. Η καρδιά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, χτυπά πιο γρήγορα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και το αίμα στέλνεται προς τον εγκέφαλο. Αν όμως, για οποιονδήποτε λόγο, ελαττωθεί για λίγο η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, τότε προκαλείται προσωρινά ζάλη.

Αναιμία. Χωρίς αρκετό σίδηρο ή βιταμίνη Β12, το σώμα δεν παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, βασική πρωτεΐνη που επιτρέπει στο οξυγόνο να δεσμεύεται στα κύτταρα, ώστε να το μεταφέρουν σε όλο το σώμα. Έτσι, κάποιες φορές φτάνει λίγο οξυγόνο στο κεφάλι και αισθάνεστε ζάλη.

Καρδιαγγειακά προβλήματα. Ζάλη προκαλούν παθήσεις όπως  έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), αορτική στένωση (ασθένεια των καρδιακών βαλβίδων), κολπική μαρμαρυγή (αρρυθμία), καρδιακή ανεπάρκεια κ.α

Διαταραχή  του κεντρικού νευρικού συστήματος. Π.χ στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα αρχικά συμπτώματα είναι βουητό στα αυτιά, αστάθεια και ελάττωση της κατανόησης της ομιλίας σε θόρυβο.

Διαβήτης. Τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλούν ζαλάδες.

Υπόταση. Συχνά οδηγεί σε ζαλάδα και μπορεί να είναι πιο έντονη το πρωί: ο ρυθμός της καρδιάς και η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερα κατά τον ύπνο.

Υπέρταση. Η πρωινή ζάλη είναι συνήθης όταν η πίεση του αίματος είναι πολύ υψηλή: είναι  εμφανέστερη,όταν σηκώνεστε από μια καθιστή, ή ξαπλωτή θέση.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια . Είναι η ασθένεια που συνδέεται με το μακροχρόνιο κάπνισμα. Οι ασθενείς ξυπνούν το πρωί με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αυτό προκαλεί αίσθημα ζάλης

Διαταραχή  λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Λοιμώξεις. Μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ιγμορίτιδα κ.α

Φάρμακα. Αντιεπιληπτικά και  ηρεμιστικά προκαλούν ζάλη και αίσθημα αστάθειας.

Προβλήματα όρασης. Σε μυωπία ή  πρεσβυωπία,  η  ζάλη εμφανίζεται  όταν τα μάτια εργάζονται έντονα (διάβασμα, τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής).

Ημικρανίες. Η ζάλη συνοδεύεται από δυσανεξία σε ήχους και φως και από ευαισθησία στις κινήσεις του σώματος. Πιθανή η εμφάνιση βαρηκοΐας και βοής στα αυτιά.

Χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.  

Στρες, αλλά και ψυχολογική φόρτιση, υπερκόπωση, προβλήματα στον ύπνο.

Τι να κάνω;

Αν ζαλιστείτε:

Αναζητήστε καθαρό αέρα.

Μην μείνετε μόνοι.

Χαλαρώστε  τα σφιχτά ρούχα που φοράτε. Λύστε ζώνη ή γραβάτα και ξαπλώστε με τα πόδια λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.  Η κατάκλιση είναι απαραίτητη κυρίως αν η ζάλη προέρχεται από πρόβλημα στον λαβύρινθο.

Πιείτε ένα χυμό– προτιμήστε πορτοκάλι- για να τονωθείτε.

Εξετάστε  τους σφυγμούς σας. Ίσως έχετε υπόταση.

Οδηγός πλεύσης

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να εκδηλώσετε ζάλη:

Μην καπνίζετε.

Πείτε όχι στο αλκοόλ.

Ελαττώστε το αλάτι.

Μην κουράζεστε.

Αποφύγετε τις συγκινήσεις.

Μην κουνάτε απότομα το κεφάλι σας.

Μην σηκώνεστε απότομα όταν ξαπλώνετε.

Καταναλώνετε καθημερινά, πολλά και μικρά γεύματα.