prostate_disease

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται συνήθως ο καρκίνος του προστάτη;

Σε μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη;

Η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα. Οι άνδρες εμφανίζονται συνήθως απρόθυμοι να επισκεφτούν τον ουρολόγο, επειδή εκτιμούν ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με την ηλικία, ενώ έχουν αποστροφή για την δακτυλική εξέταση.

Άλλοι λόγοι που τους αποτρέπουν, είναι ο φόβος ότι θα τους διαγνωστεί καρκίνος ή ότι θα παρουσιάσουν επιπλοκές από τυχόν εγχείρηση στην οποία θα χρειαστεί να υποβληθούν.

Μπορούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά;

Ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας. Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως μια εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη μπορεί να βοηθήσει τόσο στη σταδιοποίηση της νόσου, όσο και στη λήψη των ορθών θεραπευτικών αποφάσεων. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη, που σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες των ανδρών. Η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, βιταμινών E & D και ιχνοστοιχείων, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πόσο σημαντικός είναι ο προστάτης;

Είναι από τους σημαντικότερους αδένες των ανδρών και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτιση, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το σπέρμα με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Καθώς ο προστάτης είναι όργανο με ουσιαστική συμμετοχή στη σεξουαλική λειτουργία, όταν νοσεί, διαταράσσεται και η ανδρική σεξουαλική λειτουργία.

Ποιες είναι οι παθήσεις του προστάτη;

Η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος.

Οι προστατίτιδες προσβάλλουν συχνά τους άνδρες;

Ναι, είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες, ηλικίας κάτω των 50 ετών, επισκέπτονται τον ουρολόγο.

Πώς εκδηλώνονται οι προστατίτιδες;

Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον αδένα. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι “ηχηρά”, όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια), με τη μορφή πόνου και ευαισθησίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση και σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως διαταραχή της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της προστατίτιδας είναι πολύ σημαντική.

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Είναι από τις πλέον συχνές παθήσεις ανδρών, μέσης ηλικίας και άνω. Η διόγκωση του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Ο διογκωμένος προστάτης φράζει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται κατά την ούρηση και να εμφανίζει ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές στην εκσπερμάτιση.

Είναι επώδυνη η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη; Κρύβει κινδύνους;

Η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη πλέον γίνεται από την ουρήθρα χωρίς τομές. Σήμερα χρησιμοποιούνται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που είναι σχεδόν αναίμακτες, απαιτούν ελάχιστο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, ενώ έχουν γρήγορη ανάρρωση, με πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα.

Για ποιες τεχνικές μιλάμε;

Οι τεχνικές της ριζικής προστατεκτομής έχουν βελτιωθεί εξαιρετικά και στα χέρια έμπειρων χειρουργών έχουν πολύ καλά αποτελέσματα που εξασφαλίζουν την εγκράτεια των ούρων και τη στυτική λειτουργία μετά το χειρουργείο. Αυτές περιλαμβάνουν: την ενδοσκοπική εκτομή με laser, την ενδοσκοπική εκτομή διά βελόνης ή με μικροκύματα, τα προστατικά stents και την ηλεκτροεξάχνωση. Άλλες ριζικές θεραπείες είναι η εξωτερική Ακτινοθεραπεία, η Βραχυθεραπεία και η Ορμονοθεραπεία.

Πώς αποφασίζουμε ποια μέθοδο θα επιλέξουμε;

Σημεία – κλειδιά για τη λήψη της κατάλληλης θεραπευτικής απόφασης για κάθε ασθενή, είναι η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπευτικής μεθόδου, σε συνάρτηση με το στάδιο της νόσου, την προτίμηση του ασθενούς και τις τυχόν επιδράσεις της θεραπείας στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.

 

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Ποιοι κινδυνεύουν από καρκίνο των όρχεων;
Λάθος αντιλήψεις για τον καρκίνο του προστάτη
Ερώτηση. Έχω υπερπλασία του προστάτη. Πρέπει να προσαρμόσω τη διατροφή μου;
Ερώτηση: Μπορώ να ζήσω με ένα νεφρό;
Είναι επικίνδυνη η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Κυστεοσκόπηση
Μην αγνοείς τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Λεμφαδενικός Καθαρισμός
Μήπως ως παιδί είχατε κρυψορχία;
Aισθάνεστε πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις;
Ριζική Προστατεκτομή και Στυτική Δυσλειτουργία
Διαγνώστηκα με Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη. Θα πρέπει να χειρουργηθώ;
Από τι κινδυνεύει ο προστάτης μου;
Σηκώνομαι συνέχεια τη νύχτα για τουαλέτα. Τι μου συμβαίνει;
«Κλειδί» η πρόληψη
Από τι κινδυνεύει ο προστάτης;
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
Η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!
Διορθικό υπερηχογράφημα
Κυστεοσκόπηση
Βιοψία προστάτη
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Όρχεις
Βραχυθεραπεία Προστάτη
Εξατομικευμένη θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη
Όγκοι στο ουροποιητικό και στα ανδρικά γεννητικά όργανα
Θαύματα από την ρομποτική και λαπαροσκοπική ουρολογία

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.