Δεν είναι μόνο η ηλικία και τα γονίδια παράγοντες γονιμότητας αλλά και η σωστή διατροφή, η οποία μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες ανδρών και γυναικών να γίνουν γονείς.
Η διατροφή μπορεί να ενδυναμώσει αλλά και ν’ αποδυναμώσει την υγεία των ωαρίων. Αν και δεν υπάρχουν… μαγικά βοτάνια τα οποία πρωταγωνίστησαν σε κοινωνίες και πολιτισμούς του παρελθόντος, παρόλα αυτά έρευνες έχουν καταδείξει τη θετική ή αρνητική επίδραση των τροφών.
Ναι στην πράσινη σαλάτα. Σπανάκι, μαρούλι ρόκα, μπρόκολο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία ενισχύει την ωορρηξία αλλά και την παραγωγή υγιέστερων σπερματοζωαρίων.
Ναι στις καυτερές πιπεριές. Οι πικάντικες τροφές αυξάνουν την ροή του αίματος και προκαλούν την έκκριση ενδορφινών που καταπολεμούν το στρες.
Ναι στα δημητριακά ολικής άλεσης. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τους σύνθετους υδατάνθρακες, οπότε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα παραμένουν σταθερά. Η αυξημένη τιμή ινσουλίνης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αναπαραγωγικές ορμόνες.
Ναι στο ελαιόλαδο. Καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία και τη σύλληψη.
Ναι στο σολομό. Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών και αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Περιέχει λιγότερο υδράργυρο, σε σύγκριση με τα λοιπά λιπαρά ψάρια.
Ναι στις σαρδέλες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους βελτιώνουν τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος και συμβάλουν στην αύξηση της ροής αίματος στη μήτρα.
Ναι στην κανέλα. Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Ναι στα όσπρια. Οι φυτικές πρωτεΐνες σε φασόλια και φακές, ενισχύουν τη γονιμότητα, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσια και σε σίδηρο, που βοηθά τη φυσιολογική ωορρηξία.
Ναι στον πασατέμπο. Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν σε υψηλό επίπεδο μη αιμικό σίδηρο. Αντί για ποπ κορν επιλέξτε πασατέμπο!
Ναι στους ξηρούς καρπούς. Το αντιοξειδωτικό σελήνιό τους, βοηθά ν’ αναπτυχθούν υγιή ωοθυλάκια, τα οποία έχουν την ευθύνη της παραγωγής ωαρίων. Σελήνιο περιέχουν κόκκινο κρέας, ψάρια, θαλασσινά, καρύδια Βραζιλίας και δημητριακά ολικής άλεσης. Καρύδια και σπόροι είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, απαραίτητος για την παραγωγή σπερματοζωαρίων αλλά και για την ωορρηξία.
Ναι στις βιταμίνες. Του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη λειτουργία των ωοθηκών και αποτρέπουν τις αποβολές. Η βιταμίνη C αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και ενισχύει την ωορρηξία, η βιταμίνη D ενισχύει τη γονιμότητα ενώ η βιταμίνη Ε ενισχύει την υγεία ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Όσο για τον σίδηρο, προστατεύει από ωοθυλακιορρηκτικές δυσλειτουργίες.
Ναι στο άφθονο νερό. Ο ενυδατωμένος οργανισμός είναι μία οξυγονωμένη μηχανή.
Ναι στα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Ναι στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιέχουν ασβέστιο.
Ναι σε οργανικά προϊόντα. Δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, που βλάπτουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Όχι σε μπισκότα με ζάχαρη, κέικ, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και αναψυκτικά. Δυσχεραίνουν την ωορρηξία και προκαλούν φλεγμονές που συνδέονται με την ενδομητρίωση και τη στειρότητα.
Όχι σε επεξεργασμένες αμυλούχες τροφές και γλυκά. Προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενώ τα τρανς λιπαρά, σαμποτάρουν την αντίδραση του οργανισμού στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ακανόνιστη ωορρηξία. Μείνετε μακριά από τυποποιημένα σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ντόνατ κ.α
Κρέας με μέτρο. Κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχάρι χωρίς λίπος, εξασφαλίζουν τον απαραίτητο σίδηρο.
Όχι πάνω από 200mg καφεΐνης καθημερινά. Η αυξημένη κατανάλωσή της, έχει συνδεθεί με τη μείωση της γονιμότητας ενώ επιπρόσθετα αναστέλλει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου.
Όχι σε τεχνητές γλυκαντικές ύλες. Όχι στην ασπαρτάμη.
Αποφύγετε τα προϊόντα σόγιας. Περιέχουν φυτοοιστρογόνα που σχετίζονται με τη στειρότητα.