Υπογονιμότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για το 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ευθύνεται η γυναίκα, για το 30% ο άνδρας, και υπάρχει και ένα 40% που οφείλεται και στους δύο.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια πτωτική πορεία της ποιότητας του σπέρματος. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έχουν συμβάλει σε αυτό;

– Μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες που εκτίθενται περισσότερο σε καυσαέρια έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος και λιγότερα σπερματοζωάρια.
οι διατροφικές συνήθειες
– Το τσιγάρο και το αλκοόλ. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, στη σπερματογένεση, στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, ενώ συμβάλλει και στην ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας.
το λάπτοπ και το κινητό τηλέφωνο.
διάφορες παθήσεις και νοσήματα (συγγενείς, γονιδιακές ή ενδοκρινολογικές)
χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα
– Πολλές φορές όμως, η υπογονιμότητα είναι ιδιοπαθής, δεν υπάρχει δηλαδή μια σαφής αιτία της στο ιστορικό του ασθενούς.
– Επίσης, το στρες και το άγχος ανήκει στους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροπεριβάλλον του σπέρματος. Έχει βρεθεί ότι οι προσωπικότητες τύπου άλφα, εκείνοι δηλαδή που βιώνουν έντονα τα ίδια εξωτερικά ερεθίσματα αλλά με περισσότερο άγχος, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα.
– Η παχυσαρκία. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και της υπογονιμότητας, οι βασικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:
– Τα διαφορετικά επίπεδα ορμονών στους παχύσαρκους άνδρες
– Η υπερθέρμανση των όρχεων, λόγω του υπερβολικού λίπους που συγκεντρώνεται στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι έστω και μικρή αύξηση της θερμότητας, πέραν του φυσιολογικού στην περιοχή των όρχεων, συνοδεύεται από ανωμαλίες της σπερματογένεσης.
– Ο τρόπος ζωής κα η διατροφή των παχύσαρκων, που μπορεί να οδηγεί σε αλλοιώσεις της ποιότητας του σπέρματος.

Πώς μπορεί να διαπιστώσει ένας άνδρας αν είναι ή όχι υπογόνιμος;

Ο έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την καταγραφή των συνηθειών του άνδρα (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή), κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει εξέταση των γεννητικών οργάνων, έλεγχο ενδοκρινολογικών ανωμαλιών και ένα σπερμοδιάγραμμα.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.