Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου) είναι μια ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε τη σημασία της πρόληψης. Η πρόληψη σώζει ζωές!

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για τη δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασία, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Με δεδομένο ότι στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα συμπτώματα, ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Όταν πια εμφανιστούν συμπτώματα, όπως για παράδειγμα διαταραχές της ούρησης ή οστικός πόνος, η νόσος είναι πια προχωρημένη.

Το PSA αποτελεί πλέον μια εξέταση ρουτίνας η οποία, σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία του προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου, αλλά και στη λήψη των σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Χάρη στον συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται τις περισσότερες φορές σε πρώιμο στάδιο, όπου το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.

Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη, με κατανάλωση πολλών λαχανικών και περιορισμό στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου παραμένουν η ηλικία (ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου) και η κληρονομικότητα.

Οι ασθενείς με τοπικά εντοπισμένους όγκους πρέπει να αντιμετωπίζονται με ριζική θεραπεία.  Οι τεχνικές της ριζικής προστατεκτομής έχουν βελτιωθεί σημαντικά και στα χέρια έμπειρων χειρουργών δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την εγκράτεια των ούρων και τη στυτική λειτουργία μετά το χειρουργείο.

Η ρομποτική και λαπαροσκοπική αντιμετώπιση στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, που περιλαμβάνει αφαίρεση του προστάτη αδένα μαζί με τις σπερματοδόχους κύστες, έχει αποτελέσματα εφάμιλλα του ανοικτού χειρουργείου, με ταχύτερη όμως αποκατάσταση της στύσης και της εγκράτειας, μικρότερο χρόνο νοσηλείας και συντομότερη αφαίρεση του ουροκαθετήρα.

Οι ριζικές θεραπείες περιλαμβάνουν επίσης την εξωτερική ακτινοθεραπεία, τη βραχυθεραπεία και την ορμονοθεραπεία.

Το ποια θεραπεία θα επιλεγεί τελικά, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και την προβλεπόμενη αποτελεσματικότητα κάθε θεραπευτικής επιλογής, από την προτίμηση του ασθενούς και τις επιδράσεις της θεραπείας στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.