sinedrio-prostatis

Η προάσπιση της υγείας μας είναι προτεραιότητα, που αποδίδει καρπούς, όταν εγκαταλείπουμε τις βλαβερές συνήθειες και υιοθετούμε έναν πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Ειδικά οι άνδρες, δεν θα πρέπει να αφήνουν τον φόβο της δακτυλικής εξέτασης, μία και μόνο δυσάρεστη στιγμή, να τους κάνει να παραλείπουν την πρόληψη, που αποτελεί το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι με την έγκαιρη διάγνωση, ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων.

Ως εκ τούτου, οι άνδρες άνω των 50 ετών είναι σημαντικό να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ουρολόγο τους και να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (PSA) και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη του τακτικού ελέγχου για τους άνδρες που έχουν πρώτου βαθμού συγγενή εξ αίματος (πατέρα, θείο ή αδελφό) που έχει νοσήσει από καρκίνο του προστάτη, καθώς διατρέχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση από άλλους άντρες.

Εκτός από αυτό ωστόσο, είναι σημαντικό κάθε άνδρας να κόψει και τις βλαβερές συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητές του να νοσήσει και συγκεκριμένα:

  • Να αποφεύγει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικούς λίπους, βάζοντας στη διατροφή του περισσότερα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά, λαχανικά, φρούτα, σόγια, πράσινο τσάι και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Να χάσει βάρος, αν είναι υπέρβαρος, καθώς ένας Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.