φίμωση, παιδοχειρουργός, εφηβεία, ουρήθρα, περιτομή

Κατά πρώτον, μην προσπαθήσετε να αποκολλήσετε βίαια την ακροποσθία από τη βάλανο!  Η αποκόλληση θα γίνει , αν χρειασθεί, μετά την ηλικία των 2-3 ετών και μόνο από παιδοχειρουργό.  Πριν αυτήν την ηλικία, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε κακώσεις (ρήξεις) και μολύνσεις στην περιοχή και να εκδηλωθεί αληθινή φίμωση! Μην κάνετε τίποτε, με δική σας πρωτοβουλία!

Στα μισά νεογέννητα δεν φαίνεται καν το στόμιο της ουρήθρας! Η πόσθη- το μέρος του δέρματος που καλύπτει το πέος- πρέπει να έχει ανοίξει κανονικά έως την εφηβεία. Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση πρέπει να γίνει, αφού το παιδί έχει σταματήσει εντελώς τις πάνες και φορά βρακάκι. Η σύσταση των ούρων -τα οποία συσσωρεύονται στην πάνα-  μπορεί, να προκαλέσει στένωση της ουρήθρας μετά την περιτομή. Η επέμβαση, σε έμπειρα χέρια, διαρκεί μόλις μισή ώρα, με μικρές ή και καθόλου επιπλοκές (ίσως λίγη αιμορραγία), ενώ απαιτεί μόνο ημερήσια νοσηλεία.

Τέλος, οι μητέρες που αφαιρούν στα αγοράκια το σμήγμα μεταξύ βαλάνου και ακροποσθίας, να γνωρίζουν ότι αφαιρούν μια προστατευτική ουσία που λιπαίνει τη βάλανο! Καθαρίστε το πέος του παιδιού, όπως κάθε άλλο σημείο του σώματος, χωρίς τραυματικές κινήσεις!