Κολικός νεφρού

Ο κολικός του νεφρού είναι ένας από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Προκαλείται από τις πέτρες στους νεφρούς, όταν αυτές μπλοκάρουν τη ροή των ούρων καθώς κινούνται μέσα στο νεφρό ή όταν περάσουν στον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό και την ουροδόχο κύστη.
Αρχικά, ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του νεφρού (πλάγια, μεταξύ σπονδυλικής στήλης και κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τις πλευρές). Στη συνέχεια όμως, συχνά επεκτείνεται προς την κύστη, τα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα.
Ο έντονος πόνος που χαακτηρίζει τον κολικό, μπορεί να συνοδεύεται από ροζ, κοκκινωπά ή καφέ ούρα, θολά και δυσώδη ούρα, ναυτία και εμέτους, συνεχή ανάγκη για ούρηση, συχνοουρία, πυρετό και ρίγη.
Η θεραπεία για τους κολικούς και τις πέτρες στους νεφρούς περιλαμβάνει μείωση του πόνου και διάλυση των λίθων. Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές και λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι λιθοτριψίας: εξωσωματική λιθοτριψία, ουρητηροσκοπική και διαδερμική νεφρολιθοτριψία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πέτρες αποβάλλονται από μόνες του, χωρίς την κατάλληλη αγωγή όμως υπάρχει ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.