Νεφρά

Τα νεφρά είναι τα όργανα που ευθύνονται για το φιλτράρισμα των άχρηστων ουσιών από το αίμα και την απομάκρυνσή τους από το σώμα μέσω των ούρων.
Κατά μέσο όρο, έχουν μήκος περίπου 12 εκατοστά και μπορούν να επεξεργαστούν μέχρι και 190 λίτρα αίματος την ημέρα, αποβάλλοντας περίπου δύο λίτρα υγρού.

Τα νεφρά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ευθύνονται για την παραγωγή αρκετών ορμονών. Οι αλλαγές στις συνήθειες ούρησης αποτελούν το κυριότερο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τα νεφρά σας. Οι αλλαγές στο χρώμα, στην οσμή ή στην υφή των ούρων σας αποτελούν πολύ χρήσιμα σημάδια ενός πιθανού προβλήματος με το νεφρικό σας σύστημα.

Στους ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά, ειδικά στους ηλικιωμένους, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της πλάτης ή σε κάποιο σημείο κοντά στα νεφρά.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.