στυτική δυσλειτουργία, οστεοπόρωση, άγχος, τεστοστερόνη, προστάτης

Εκεί γύρω στα πενήντα οι ανδρικές ορμόνες μειώνονται και η «ανδρόπαυση», όπως είναι επίσης γνωστή η ανδρική κλιμακτήριος, κάνει την εμφάνισή της.

Τον όρο «ανδρική κλιμακτήριος» πρώτοι περιέγραψαν το 1944 ο δρ. Carl Heller και ο δρ. Gordon Myers, οι οποίοι παρατήρησαν σε άνδρες άνω των 50 ετών συμπτώματα όπως απώλεια ερωτικής επιθυμίας, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και εξάψεις.  Αργότερα, αντικαταστάθηκε από τον όρο «ανδρόπαυση», ο οποίος περιγράφει τις σωματικές αλλαγές μεσηλίκων ανδρών που οφείλονται στη μείωση των ανδρογόνων. 

Τα βασικότερα συμπτώματα της περιόδου είναι:

Στυτική δυσλειτουργία.  Μοιραία, μειώνεται και η σεξουαλική επιθυμία.

Κόπωση. Ο άνδρας αδυνατεί να συγκεντρωθεί και η μνήμη του εξασθενεί.

Εξάψεις το πρωί και ιδρώτας το βράδυ.

Εκνευρισμός, άγχος και μελαγχολία.

Αύξηση του σωματικού λίπους.

Οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό όριο.

Η μείωση των ανδρογόνων, επηρεάζει τον άνδρα σωματικά και ψυχικά. Οι ανδρικές οι ορμόνες μειώνονται αλλά δεν εξαντλούνται όπως στη γυναικεία.   Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποια πάθηση είτε στη χρήση ορισμένων φαρμάκων (αντιμυκητιασικά, ηρεμιστικά και αντιυπερτασικά) οπότε ερευνούμε κάθε πιθανό σενάριο.

Οι άνδρες γύρω στα 50,  πρέπει να εξετάζουν τα επίπεδα της  τεστοστερόνης τους και να ελέγχονται για  ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, παθήσεις του εντέρου, δυσλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά.

Είναι σημαντικό επίσης να διερευνηθεί αν οι ψυχικές μεταπτώσεις οφείλονται στην ανδρόπαυση ή στο έντονο άγχος ή στην κατάθλιψη.

Κεφάλαιο τεστοστερόνη

Στο ερώτημα αν ο άνδρας πρέπει να λάβει τεστοστερόνη κατά την ανδρόπαυση, η διεθνής ιατρική κοινότητα δεν έχει δώσει ακόμη ακριβή απάντηση διότι  δεν υπάρχουν ασφαλείς κλινικές μελέτες αναφορικά με την ασφάλεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Η λήψη τεστοστερόνης ενοχοποιείται για καρκίνο του προστάτη, καρδιαγγειακά επεισόδια, επιθετική συμπεριφορά, σύνδρομο υπνικής άπνοιας αλλά και καρκίνο του μαστού. Ενοχοποιείται και για ερυθροκυττάρωση (υπερβολικά αυξημένο αριθμό ερυθρών κυττάρων στο αίμα) ενώ η μη ενδεδειγμένη χρήση της συνδέεται και με ηπατικά αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα.  Ο θεράπων ιατρός μπορεί να ενημερώσει  για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας.

Οι άνδρες πρέπει να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος: το επιπλέον σωματικό λίπος διεγείρει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα. Παράλληλα, πρέπει να γυμνάζονται για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και ν’ ακολουθούν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: ελάχιστο κόκκινο κρέας, πολλά λαχανικά και τροφές με βιταμίνες  E& D, και ιχνοστοιχεία. Το αλκοόλ πρέπει να ελαττωθεί δραστικά και το κάπνισμα να διακοπεί οριστικά.

Η φροντίδα του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις πλέον συχνές παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μέσης ηλικίας και άνω. Ο διογκωμένος προστάτης φράζει την ουρήθρα και ο ασθενής δυσκολεύεται κατά την ούρηση ενώ είναι επιρρεπής σε στυτική δυσλειτουργία και σε διαταραχές  της εκσπερμάτισης.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών. Η διάγνωση αυξημένων περιστατικών την τελευταία 20ετία, αποδίδεται στις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης σε συνδυασμό αλλά και στην ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο. Διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα.

Οι άνδρες είναι συνήθως απρόθυμοι να επισκεφτούν τον ουρολόγο επειδή αποστρέφονται την δακτυλική εξέταση ενώ φοβούνται τη διάγνωση καρκίνου ή την εμφάνιση επιπλοκών μετά από ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας: σε συνδυασμό με τη  δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά τόσο στη σταδιοποίηση της νόσου όσο και στη λήψη των ορθών θεραπευτικών αποφάσεων.

Avatar

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.