κύηση, ουρολοίμωξη, νεφρά, κύστη, πυελογραφία

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης, ορμονικά και άλλα αίτια προκαλούν διάταση στους κάλυκες του νεφρού, τη νεφρική πύελο και τους ουρητήρες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φλεγμονές του νεφρού που σχετίζονται με βακτηριουρία.
Επιπρόσθετα ,αυξάνει ο όγκος αίματος που «καθαρίζουν » οι νεφροί, φαινόμενο που τροποποιεί τα θεραπευτικά αποτελέσματα των αντιβιοτικών, αυξάνοντας τη τοξικότητα τους. Να προσθέσουμε και την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω της εγκυμοσύνης.

Τα συχνότερα ουρολογικά προβλήματα της περιόδου είναι:

Ουρολοιμώξεις.  Η μόλυνση των ούρων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο, αυξάνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού. Η αντιβιοτική θεραπεία της ουρολοίμωξης είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη: η επιλογή των αντιβιοτικών, πρέπει να γίνει ιδιαίτερα προσεκτικά.

Υδρονέφρωση. Έτσι αποκαλείται η  διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος του νεφρού λόγω στάσης των ούρων. Αν και δεν αποτελεί σοβαρή «απειλή» για την έγκυο και το έμβρυο, χρήζει παρακολούθησης.

Νεφρολιθίαση.  Η διάγνωση είναι δύσκολη. Η ενδοφλέβια πυελογραφία, απορρίπτεται λόγω ακτινοβολίας ενώ οι υπέρηχοι εντοπίζουν τους λίθους, περίπου κατά 50%.  Συνήθως συμβάλλουν μαγνητική τομογραφία και κολπική ηχοτομογραφία (για λίθους «χαμηλά», κοντά στην κύστη).  Αντιμετωπίζεται συντηρητικά: σε ποσοστό 50% έως 60%, ο λίθος μπορεί ν’ αποβληθεί αυτόματα.