ουρία, κρεατινίνη, οργανισμός, βιταμίνη C, διαβήτης, προστάτης

Η ουρία και η κρεατινίνη είναι απόβλητα του μεταβολισμού, τα οποία ο οργανισμός καθημερινά αποβάλει. Για να αποβληθούν πρέπει να υπάρχει καλή κυκλοφορία και επάρκεια αίματος αλλά και να λειτουργεί ικανοποιητικά το ουροποιητικό σύστημα.

Προφανώς διαπιστώσατε τις αυξημένες τιμές μέσω σχετικών εξετάσεων γιατί πολλές φορές δεν υπάρχουν ευκρινή συμπτώματα. Ίσως κουράζεστε εύκολα, είστε ευερέθιστοι, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή εμφανίζετε διαταραχές κατά την ούρηση, αϋπνία, διαταραχές μνήμης, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, πόνο στο θώρακα ή στην κοιλιά ή και μούδιασμα.

Τις τιμές ουρίας και κρεατινίνης, μπορεί να αυξήσουν ο διαβήτης, η υπέρταση, ορισμένες λοιμώξεις, η νεφραγγειακή απόφραξη, οι σπειραματοπάθειες, φάρμακα, τοξίνες, οι πέτρες, ο καρκίνος, η υπερτροφία του προστάτη, κ.α. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε «αθώους» παράγοντες όπως η μη επαρκής πρόσληψη νερού, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ακόμη και οι μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος.

Η βιταμίνη C συμβάλει  στη μείωση των επιπέδων της ουρίας στο αίμα. Οι αυξημένες τιμές οφείλονται συνήθως σε δυσλειτουργία των νεφρών. Ο γιατρός διερευνά σε ποιόν παράγοντα ή ασθένεια οφείλονται οι αυξημένες τιμές και προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.