Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τις ουρολοιμώξεις;

Θηλασμός. Οι ουδέτεροι ολιγοσακχαρίτες στο μητρικό γάλα όπως η λακτόζη,  αναστέλλουν την προσκόλληση των βακτηρίων στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα, στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης.

Περιτομή. Να υποβάλλονται παιδιά με αποφρακτική ουροπάθεια ή έχουν γεννηθεί με  ανατομική ανωμαλία: οι δύο παράγοντες ενισχύουν την προδιάθεση για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Δεν «κρατάμε» τα ούρα μας.  Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά να ουρούν και να κενώνουν το έντερό τους, λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Αυστηρή υγιεινή της ουρογεννητικής περιοχής. Όχι στην αλόγιστη χρήση αντισηπτικών ουσιών γιατί διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της περιγεννητικής περιοχής. Να σκουπίζεται από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό και όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα κορίτσια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά γιατί η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον πρωκτό. Προτιμάτε το ντουζ αντί το μπάνιο στην μπανιέρα.

Πολλά υγρά. Θ’ αποβάλει τις τοξίνες και θα είναι ενυδατωμένο.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αποτελεί ουσιαστικό προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση αλλά και στις υποτροπές των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Πρέπει να αντιμετωπισθεί  δραστικά και δια βίου.

Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Ναι σε βαμβακερά εσώρουχα. Εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Όχι σε στενά ρούχα γιατί κρατούν υγρασία και επιτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων.