όρχεις, καρκίνος των όρχεων, επιδιδυμίτιδα, κιρσοκήλη, προστατίτιδα

Οι όρχεις πονούν αν τραυματισθούν, αν υπάρχει λοίμωξη ή φλεγμονή ή λόγω της συστροφής τους (συνήθως μεταξύ 10 και 20 ετών), που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα γιατί ο άνδρας απειλείται με στειρότητα. Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται συνήθως ως ανώδυνη διόγκωση. Ωστόσο κάθε όγκος στην περιοχή πρέπει να αξιολογείται από γιατρό, είτε υπάρχει πόνος είτε όχι.

Οι πιθανές λοιμώξεις ίσως οφείλονται σε:

Επιδιδυμίτιδα. Φλεγμονή των πόρων μέσω των οποίων το σπέρμα φεύγει από τον όρχι. Συχνά προκαλείται από χλαμύδια- σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο- ή ουρολοίμωξη που οφείλεται στην αδυναμία κένωσης της κύστης εξαιτίας μεγεθυμένου προστάτη.

Ορχίτιδα. Φλεγμονή του ενός ή και των δύο όρχεων, που προκαλείται από βακτήρια ή ιούς. Μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα με επιδιδυμίτιδα ή προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη αδένα).

Υγρό στους όρχεις. Συχνά προκαλεί ανώδυνη διόγκωση ή ήπια δυσφορία. Το υγρό μπορεί να οφείλεται είτε σε κιρσοκήλη, δηλαδή σε διόγκωση του φλεβικού δικτύου του όρχι είτε σε σπερματοκήλη (υγρό στην επιδιδυμίτιδα που δημιουργεί μια κύστη και συχνά περιέχει σπερματοζωάρια) είτε σε υδροκήλη δηλαδή υγρό στην περιοχή εσωτερικά του οσχέου, που περιβάλλει τον όρχι. Οι παραπάνω κήλες αντιμετωπίζονται με χειρουργείο.