Ερώτηση: Έχω ένα σπυράκι στην περιοχή των γεννητικών μου οργάνων. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση. Μην αδιαφορήσετε αν δεν υποχωρεί! Είναι ευαίσθητη  περιοχή και κινδυνεύει από λοιμώξεις και ερεθισμούς: ίσως είναι ένα απλό σπυράκι, ίσως όμως αποτελεί ένδειξη για κονδυλώματα ή έρπη.

Αν ενοχλείστε μόνο όταν το ψηλαφείτε, μπορεί να είναι ένα απλό σπυράκι ή μία τρίχα που έχει «γυρίσει».  Ωστόσο και τα κονδυλώματα δεν προκαλούν πόνο. Από την άλλη, οι φλύκταινες του έρπη προκαλούν πόνους και τσούξιμο, ιδιαίτερα όταν ουρείτε. Αν η επιφάνεια είναι λεία και δεν πονά μπορεί να είναι μία κρεατοελιά, συνηθισμένο φαινόμενο σε περιοχές του δέρματος με  πτυχώσεις. Αν όμως η επιφάνεια είναι ακανόνιστη και τραχιά όταν την ψηλαφείτε, ίσως πρόκειται για κονδύλωμα.

Βασικό ζητούμενο είναι και η ύπαρξη πληγής. Αν το εξάνθημα είναι κλειστό μπορεί να είναι ερεθισμός που προκλήθηκε κατά την αποτρίχωση ή κύστη που προκλήθηκε από την απόφραξη του βαρθολίνειου αδένα, ο οποίος είναι ένας αιδοιοκολπικός αδένας, που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του κόλπου. Αυτή η κύστη, με μέγεθος περίπου όσο ένα μπιζέλι, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Επικίνδυνες θεωρούνται οι φλύκταινες του έρπη οι οποίες λίγες μέρες μετά την εμφάνισή τους απελευθερώνουν υγρό.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείστε την περιοχή εξαιρετικά καθαρή και μην επιχειρήσετε γιατροσόφια στο σπυράκι!