magnesianews

Ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη

 

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφθούν τον  ουρολόγο και να μην αμελούν τον ετήσιο προληπτικό τους έλεγχο που περιλαμβάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, αν θέλουν να προστατευθούν από τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό επισημαίνει στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκoπικής εταιρίας «ΑΚΟΣ», που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο ο οποίος μας συστήνει το παγκόσμιο κίνημα του Movember.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Τί επιδιώκει το παγκόσμιο κίνημα του Movember;

Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες υστερούν στην πρόληψη. Κάθε Νοέμβριο λοιπόν, οι άνδρες, συμβολικά αφήνουν μουστάκι,  ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους. Movember από τον συνδυασμό των λέξεων μουστάκι (moustache) και Νοέμβριος/ November.

Γιατί η πρόληψη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον καρκίνο του προστάτη;

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του προστάτη, δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του.  Είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.  Η ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου-  και η κληρονομικότητα είναι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου στην εμφάνισή του.

Τί να κάνουν οι άνδρες για να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη;    

Ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής και να υιοθετήσουν καλές συνήθειες. Ν’ αθλούνται- ακόμη και το καθημερινό ημίωρο περπάτημα είναι ευεργετικό- να πουν όχι στο αλκοόλ και στο κάπνισμα, να ελέγχουν το βάρος τους και να διατρέφονται σωστά.  Με λίγα λόγια, να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά και ν’ αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τροφές: περιέχουν ανθυγιεινά  λιπαρά. Ιδιαίτερα τα trans λιπαρά οξέα,  συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως η περιοχή των όρχεων, με αποτέλεσμα ν’ αποδυναμώνονται τα σπερματοζωάρια. Κρέας και αλλαντικά με μέτρο, όπως και ο καφές. Να πίνουν άφθονο νερό και να προσπαθήσουν να ελέγξουν το άγχος τους!

Υπάρχουν εξετάσεις γένους… αρσενικού;

Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές έτσι και οι άνδρες πρέπει να αυτοεξετάζουν τους όρχεις τους: αν ανιχνεύσουν εγκαίρως  μια αλλαγή ή οζίδια, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό. Ο ουρολόγος είναι ό,τι και ο γυναικολόγος για τις γυναίκες.  Η  δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες. Χάρη στο PSA- πλέον εξέταση ρουτίνας- στο 70% των ασθενών ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο, οπότε έχει υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη  βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.  Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη μετά  τα 50  για να αφαιρούνται πολύποδες, αν τυχόν εμφανιστούν. Και βέβαια οι άνδρες πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη τους.

Πώς αντιμετωπίζεται η προστατίτιδα;

Οι προστατίτιδες είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες κάτω των 50 ετών, επισκέπτονται τον ουρολόγο. Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον προστάτη αδένα. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι… ηχηρά, όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια προστατίτιδα) με πόνο και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση και  σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης. Είναι πολύ σημαντική η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία της προστατίτιδας γιατί αν και δεν είναι κακοήθης νόσος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν θεραπευθεί: να εισβάλουν βακτήρια στο αίμα, να προκληθεί φλεγμονή στην επιδιδυμίδα- το όργανο που ενώνει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο- να δημιουργηθεί απόστημα του προστάτη,  διαταραχές του σπέρματος και υπογονιμότητα (κυρίως στην χρόνια και ασυμπτωματική προστατίτιδα). Με την καλλιέργεια ούρων, εντοπίζουμε αν υπάρχει βακτήριο και άρα καθορίζουμε το είδος της  προστατίτιδας. Τη θεραπεία θα αποφασίσει ο ουρολόγος και ίσως απαιτηθούν πιο ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα (κύστης-προστάτη-όρχεων) ή αξονική τομογραφία.

 

Πηγή: magnesianews.gr