νεφρά, νερό, διαβήτης, αλάτι, ούρα, μεταβολισμός

Τα νεφρά είναι πολύτιμα. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό και τις περιττές ουσίες ενώ μία ενδεχόμενη δυσλειτουργία τους, αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Κάποιες «αθώες» συνήθειες μας, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία των νεφρών μας.  Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί.

Δεν πίνω νερό. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι χειρότερο για τα νεφρά σας! Πώς θα «στραγγιστούν» τα μεταβολικά απόβλητα από το σώμα σας και πώς θα ρυθμιστεί η ισορροπία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Αν η νεφρική ροή του αίματος μειωθεί, θα συσσωρευθούν τοξίνες στο αίμα σας, με μοιραίες συνέπειες για την υγεία σας. Τα νεφρά χρειάζονται άφθονο νερό για να καθαρίσουν: οι ακαθαρσίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη ή λοιμώξεις.

Δεν πηγαίνω συχνά τουαλέτα. Συχνά διστάζουμε να επισκεφθούμε ξένες τουαλέτες. Κάποιοι μάλιστα προτιμούν  να περιμένουν βασανιστικά να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ωστόσο αν η κύστη παραμείνει γεμάτη ούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως η υδρονέφρωση, όπως αποκαλείται η αύξηση της πίεσης των ούρων στα νεφρά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Τρώω πολύ αλάτι. Ο μεταβολισμός του νατρίου από τα νεφρά είναι επίπονος αλλά δυστυχώς απαραίτητος, οπότε τα νεφρά σας πρέπει να υπακούσουν.

Δεν αντιστέκομαι στη ζάχαρη. Πιθανά καταναλώνετε και πολλά αναψυκτικά τα οποία είναι φουλ στη ζάχαρη. Όμως, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, θα αυξηθεί η ανίχνευση πρωτεΐνης στα ούρα σας, σημάδι ότι τα νεφρά σας κινδυνεύουν.

Διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά

Δεν λέω όχι σε επεξεργασμένες τροφές και ταχυφαγεία. Αν υποκύπτετε συχνά στη γοητεία του fast foods, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η διατροφή σας είναι φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία. Όμως, η έλλειψη βιταμινών βλάπτει τα νεφρά και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, οπότε είστε ευάλωτοι σε λοιμώξεις των νεφρών.

Λατρεύω τον καφέ. Δεν ξεδιψάτε με τον καφέ! Αυξάνει την αρτηριακή πίεση η οποία πιέζει τα νεφρά.

Παίρνω πολλά παυσίπονα. Τα παυσίπονα δεν είναι… αθώα: βλάπτουν τα νεφρά -και όχι μόνο -επειδή εκτός των άλλων, μακροπρόθεσμα μειώνουν τη ροή του αίματος.  Μην ανοίγετε το κουτί με τον παραμικρό πόνο.  Μέτρο και στη χρήση φαρμάκων για την καούρα!

Υπερκαταναλώνω κόκκινο κρέας και πρωτεΐνες. Οι υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, αυξάνουν το μεταβολικό φορτίο στα νεφρά. Αν μάλιστα ήδη αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη λειτουργία των νεφρών σας, οι πρωτεΐνες πρέπει ν’ αποτελούν μικρό μέρος του διαιτολογίου σας.

Πίνω πολύ αλκοόλ. Οι τοξίνες του, καταστρέφουν τα νεφρά σας.

Καπνίζω. Πολύ κακώς. Μελέτες έχουν συσχετίσει τη νεφροπάθεια με το κάπνισμα.

Δουλεύω ακόμη κι αν έχω  γρίπη ή κρυολόγημα. Σύμφωνα με μελέτες, ασθενείς με νεφρική νόσο, είχαν την ίδια κακή συνήθεια. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να αναπαυθεί όταν αρρωσταίνετε.

 Δεν κοιμάμαι καλά. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί και τα όργανά σας δεν ανανεώνονται όπως πρέπει, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Αθλούμαι υπερβολικά. Προσοχή αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση γιατί μπορεί να καταπονηθούν τα νεφρά σας. Όσοι αρχίζουν ξαφνικά να γυμνάζονται σκληρά, διασπάται ο μυϊκός ιστός στο σώμα τους.

Δεν ελέγχω τα νεφρά μου. Κάκιστα,  ιδιαίτερα αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, είτε είστε παχύσαρκος, καπνιστής ή άνω των 50. Τα νεφρά τους πρέπει να ελέγχουν τακτικά και τα παιδιά που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.