ούρηση, ουρολοιμώξεις, φλεγμονές, στένωμα, ουρήθρα

Έχετε έντονη δυσκολία κατά την ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, ούρηση με αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή εμφανίζετε συχνά υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις; Τότε, ίσως πάσχετε από στένωση της ουρήθρας. Μην καθυστερήσετε να την αντιμετωπίσετε!

Άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε στένωση ουρήθρας είναι η ούρηση με διχαλωτή ροή, η συχνουρία αλλά και το τσούξιμο ή ο πόνος κατά την ούρηση. Συχνά μάλιστα, προκαλούνται λοιμώξεις του προστάτη και των νεφρών αφού εξαιτίας του στενώματος της ουρήθρας, η κύστη δεν αδειάζει εντελώς από ούρα.

Η στένωση της ουρήθρας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ουλώδης ιστός στον αυλό της ουρήθρας: η ουρήθρα, αυτός ο ελαστικός σωλήνας,  οποία επιτελεί σημαντικό ρόλο, καθώς διέρχεται μέσω του πέους και μεταφέρει το σπέρμα και τα ούρα. Να σημειωθεί ότι η ουρήθρα στις γυναίκες έχει μικρότερο μήκος και έξοδο πάνω από το κολπικό άνοιγμα. Στενώματα συναντούμε κυρίως στην ανδρική ουρήθρα ενώ στη γυναικεία ουρήθρα τα στενώματα είναι σπάνια.

Η ανδρική ουρήθρα έχει τέσσερα ανατομικά τμήματα: την προστατική, την υμενώδη, τη βολβική και την πεϊκή ουρήθρα. Προστατική και υμενώδης αποτελούν την οπίσθια ουρήθρα, ενώ βολβική και πεϊκή αποτελούν την πρόσθια ουρήθρα. Τα στενώματα της ουρήθρας, αφορούν στην πρόσθια ουρήθρα.

Η στένωση της ουρήθρας, προκαλεί τη δραστική μείωση του εύρους της ουρήθρας – είναι χαρακτηριστικός ο όρος στένωση τον οποίο χρησιμοποιούμε – και μπορεί να προκληθεί από σειρά αιτιών όπως οι παρακάτω:

Σεξουαλικά μεταδιδόμενες φλεγμονές της ουρήθρας. Γονόπποια, χλαμύδια κ.α

Κακώσεις της ουρήθρας

Εξωτερικό τραυματισμό (τροχαία)

Χρήση εργαλείων για ιατρικούς σκοπούς (π.χ. καθετηριασμός, ,χρόνια χρήση καθετήρα, ριζική προστατεκτομή).

Τα συμπτώματα που προκαλεί η στένωση της ουρήθρας, μπορούν να συνδεθούν και με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η υπερπλασία του προστάτη, η  χρόνια προστατίτιδα κ.α

Πώς επιτυγχάνεται η διάγνωση;

Ουρηθροκυστεογραφία. Ειδική ακτινογραφία με την οποία εντοπίζουμε το ακριβές σημείο και το μήκος του στενώματος, σημαντικές παράμετροι για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης.

Ουροροομετρία. Μία ειδική συσκευή μετρά την ποσότητα των ούρων ανά δευτερόλεπτο κατά την διάρκεια της ούρησης και καταγράφει τα αποτελέσματα.

Ουρηθροκυστεοσκόπηση. Ενδοσκοπική εξέταση με την οποία καθίσταται ορατή η ακριβής θέση και το εύρος του στενώματος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία των στενωμάτων της ουρήθρας είναι χειρουργική είτε δια της ουρήθρας (ουρηθροτομία),είτε με ανοικτή επέμβαση (ουρηθροπλαστική).

Διαστολή ουρήθρας. Ειδικοί καθετήρες (διαστολείς) εισάγονται στην ουρήθρα για να ανοίξουν το στένωμα. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφευχθεί υποτροπή και δεν αποτελεί λύση για νέους ανθρώπους, γιατί συχνά το στένωμα υποτροπιάζει. Η μέθοδος πλέον εφαρμόζεται σε ηλικιωμένα άτομα με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης και πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Ενδοσκοπική οπτική ουρηθροτομή. Ενδοσκοπική μέθοδος: με ένα  ειδικό εργαλείο (οπτικός ουρηθροτόμος) κόβεται και διανοίγεται η ουλή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάμετρος της στενωμένης ουρήθρας. Συνίσταται σε περιπτώσεις που το μήκος του στενώματος δεν ξεπερνά τα 2 εκ. Και αυτή η μέθοδος ελλοχεύει πιθανότητα υποτροπής οπότε σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική επιχειρείται άπαξ επικρατεί ν’ αντιμετωπισθεί  το πρόβλημα με ουρηθροτομή και αν το στένωμα υποτροπιάσει, προχωρά στην οριστική και  μόνιμη λύση, που είναι η  ουρηθροπλαστική από έμπειρα χέρια χειρουργού ουρολόγου.

Ουρηθροπλαστική. Στενώματα της βολβικής ουρήθρας έως  περίπου 2 εκ.  αντιμετωπίζονται με εκτομή του στενώματος και τελική αναστομωτική ουρηθροπλαστική, με ποσοστά ίασης άνω του 90%. Αν το στένωμα έχει μεγαλύτερο μήκος επιλέγεται η αυξητική ουρηθροπλαστική, συνήθως με στοματικό βλεννογόνο, η οποία προσφέρει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Οι επεμβάσεις στα στενώματα της ουρήθρας γίνονται είτε με ενδοσκοπικά ψυχρή οπτική ουρηθροτομία (με μαχαιρίδιο) είτε με διάφορους τύπους Laser, είτε ανοικτά. Ίσως τα νεότερης γενιάς lasers, με  και τη διαρκώς αυξανόμενη εμπειρία, να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.