ασθενείς, διάγνωση, κάπνισμα, νικοτίνη, θεραπεία

Υποεκτιμημένο αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα, χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη συνέχιση του καπνίσματος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, τονίζει σε επίσημη δήλωσή της, η Διεθνής Ένωση για τη μελέτη του καρκίνου του πνεύμονα (IASLC).

Οι  ειδικοί συστήνουν στους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν τους ασθενείς τους μετά τη διάγνωση, ως προς το αν έκοψαν ή όχι το κάπνισμα και να θεωρούν τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς.

Η στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου είναι μία χρυσή ευκαιρία σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να συζητηθούν με τους ασθενείς, οι επιπτώσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη αλλά και οι τρόποι διακοπής αυτής της εξάρτησης.

Η συνέχιση του καπνίσματος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, επιδρά αρνητικά στην επιβίωση των ασθενών ενώ αυξάνονται οι τοξικότητες από τη θεραπεία αλλά και το συνολικό κόστος φροντίδας.

Όπως μάλιστα τονίζει η ΙASLC, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος στους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και όποια θεραπευτικά μέσα κριθεί απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να αποζημιώνονται, δηλαδή να καταβάλλονται στους ασθενείς τα χρήματα που δαπάνησαν.

Πηγή: aktinotherapeia.gr