νεφρά, ούρα, λοίμωξη του ουροποιητικού, αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια

Εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η άνοια, η νόσος του Αλτσχάιμερ, διάφοροι όγκοι ή φλεγμονές του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ούρηση η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα νεφρά, φιλτράρουν τις τοξίνες ή άλλα βλαβερά υπολείμματα, τα οποία καταλήγουν στα ούρα. Έτσι, το χρώμα, η συχνότητα ενούρησης και η μυρωδιά, προειδοποιούν για ενδεχόμενο  πρόβλημα υγείας. Τα συμπτώματα ποικίλουν: συχνουρία, νυχτερινή ούρηση, συνεχές αίσθημα ανάγκης για ούρηση, ακράτεια ούρων είτε αδυναμία ούρησης αν και ο ασθενής το επιθυμεί. Προβλήματα στην ούρηση προκαλεί και η επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία, που μπορεί να οφείλεται σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού, πυελονεφρίτιδες, λιθιάσεις του νεφρού, υδρονέφρωση, ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Το χρώμα των ούρων, προειδοποιεί για ενδεχόμενη αφυδάτωση. Το διάφανο χρώμα είναι ασφαλές, όμως το σκούρο κίτρινο, αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση γιατί η αφυδάτωση επιτρέπει στα μεταλλικά στοιχεία να συσσωρεύονται σε νεφρά και ουροποιητικό. Ανησυχητική είναι και η έντονη οσμή των ούρων.