καρκίνος του προστάτη, ορμονοθεραπεία, νόσος Hodgkin, ακτινοθεραπεία, όγκος

Καρκίνος προστάτη. Με την διαγνωστική βιοψία είναι δυνατό να ελαττωθεί η ποσότητα του σπερματικού υγρού κατά την εκσπερμάτωση. Παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη ενώ εξαιτίας της ορμονοθεραπείας είναι πιθανό να χαθεί εντελώς η ικανότητα στύσης και εκσπερμάτωσης. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές μειώνονται αρκετά τα προβλήματα στύσης και εκσπερμάτωσης. Προβλήματα στύσης και παλίνδρομη εκσπερμάτωση προκαλεί επίσης η ακτινοθεραπεία.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης. Η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου της κύστης μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία, την ικανότητα στύσης και να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση ή άλλα προβλήματα κατά τον οργασμό, όπως η ένταση της σεξουαλικής πράξης. Περίπου οι μισές γυναίκες, που υποβάλλονται σε αυτή την θεραπεία, αποκτούν βραχύτερο και στενότερο κόλπο, οπότε δυσχεραίνεται η είσοδος του πέους. Σε αυτήν την περίπτωση, η ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό  αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενώ σημαντική βοήθεια παρέχουν ορισμένα λιπαντικά.

Καρκίνος παχέος εντέρου. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι σοβαρότερη όταν η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, παρά για τη θεραπεία μη νεοπλασματικών διαταραχών (π.χ. ειλεοστομία σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα). Οι ασθενείς με στομίες έχουν αυξημένα σεξουαλικά προβλήματα, επιπρόσθετα και λόγω της ανησυχίας τους για την αντίδραση των συντρόφων τους.

Νόσος Hodgkin. Περίπου το 20% ανδρών και γυναικών με αυτόν τον τύπο καρκίνου, χάνει το ενδιαφέρον για την σεξουαλική πράξη. Η νόσος Hodgkin δεν επηρεάζει συνήθως την ικανότητα για στύση. Ωστόσο,  προβλήματα στις ωοθήκες είναι δυνατό να προκαλέσουν επώδυνες επαφές. Τα βασικότερα προβλήματα στη ζωή του ζευγαριού,  οφείλονται κυρίως στην μακροχρόνια θεραπεία και στην ελαττωμένη γονιμότητα.

Καρκίνος πέους και όρχεων. Οι άνδρες, που χάνουν ένα τμήμα του πέους, εξακολουθούν να έχουν στύση, οργασμό και εκσπερμάτωση. Φυσικά, η πλήρης αφαίρεση του πέους προκαλεί σοβαρές σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Ο οργασμός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διέγερσης των ηβικών οστών, του περινέου ή του όσχεου και η εκσπερμάτωση μέσω της ουρηθροστομίας. Τα σεξουαλικά προβλήματα στον καρκίνο των όρχεων εξαρτώνται από τον τύπο του όγκου. Σε μη σεμινωματώδεις όγκους, εφόσον αφαιρούνται οι όρχεις και οι λεμφαδένες της περιοχής, αμβλύνεται η σεξουαλική δραστηριότητα και περιορίζεται η γονιμότητα. Ορισμένοι άνδρες με σεμίνωμα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αφαίρεση του όρχεως και ακτινοθεραπεία, αναφέρουν χαμηλή ή καμία σεξουαλική δραστηριότητα, ελάττωση της επιθυμίας, προβλήματα κατά την στύση ή τον οργασμό και μειωμένη ποσότητα σπέρματος.