ουρολοίμωξη, κύστη, καφεΐνη, νερό, νυκτουρία, PH

Αν νοιώθετε συχνά και ξαφνικά, έντονη την ανάγκη να ουρήσετε, μάλλον αντιμετωπίζετε το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Μην περιορίσετε το νερό για ν’ ανακουφιστείτε γιατί θ’ αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα υγείας. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές και ποτά.  

Όταν ο μυς της ουροδόχου κύστης συσπάται ανεξέλεγκτα, οι συσπάσεις προκαλούν επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακόμη κι αν η κύστη δεν είναι γεμάτη. Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία ή και  ακούσια διαρροή ούρων. Το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Η ηλικία και δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισής του.

Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσουν το ίδιο ή και περισσότερο, την ανάγκη μας να ουρήσουμε. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τρόφιμα ή ποτά που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Να ποια τρόφιμα πρέπει να περιορίσετε σημαντικά:

Καφές και τσάι. Περιέχουν καφεΐνη η οποία διεγείρει την ουροδόχο κύστη, την καθιστά πιο ενεργή κι έτσι παράγονται περισσότερα ούρα.

Σοκολάτα. Και η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Ωστόσο, η μαύρη  έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και λιγότερα σάκχαρα. Η λευκή μπορεί να μην περιέχει καφεΐνη αλλά είναι επιβαρυντική σε σάκχαρα.

Αλκοόλ. Όχι μόνο διεγείρει την ουροδόχο κύστη αλλά διαταράσσει και τα σήματα του εγκεφάλου, τα οποία μας ειδοποιούν πότε πρέπει να αδειάσουμε την κύστη μας. Επιπρόσθετα, προκαλεί αφυδάτωση, η οποία μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη.

Ανθρακούχα ποτά. Αναψυκτικά, σόδες και ενεργειακά ποτά, επιδεινώνουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Εσπεριδοειδή. Το όξινο PH σε πορτοκάλια, ανανά και λοιπά εσπεριδοειδή, όχι μόνο ερεθίζουν το στομάχι αλλά και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Χυμός cranberry. Αν και συμβάλει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, το όξινο PH του, λειτουργεί επιβαρυντικά στο σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Ντομάτα. Σάλτσα, πάστα ή χυμός, η ντομάτα σε κάθε μορφή της είναι όξινη και ερεθίζει την ουροδόχο κύστη.

Πικάντικα τρόφιμα. Δημιουργούν όξινο περιβάλλον και λειτουργούν επιβαρυντικά.

Κρεμμύδι.  Όπως και τα μπαχαρικά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακράτειας. Τα ωμά δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα: μαγειρέψετε τα πριν τα καταναλώσετε.

Ασπαρτάμη και σακχαρίνη. Ερεθίζουν στην ουροδόχο κύστη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τεχνητά συστατικά τους, όπως αρωματικές ουσίες και συντηρητικά, επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Γλουτένη. Αυτή η μορφή πρωτεΐνης που βρίσκεται σε σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι, μπορεί να προκαλέσει συχνή ούρηση.

Κανονικές ποσότητες υγρών. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα ούρα θα είναι πιο πυκνά και θα ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πίνετε 6 με 8 ποτήρια την ημέρα και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό.

Και κάτι ακόμη. Μην επισκέπτεσθε την τουαλέτα, κάθε ώρα και στιγμή και χωρίς πραγματικά να το έχετε ανάγκη γιατί έτσι «εκπαιδεύετε» την κύστη σας να συγκρατεί λίγα ούρα. Όμως και το να αποφεύγετε να επισκέπτεσθε την τουαλέτα είναι κακό. Χρειάζεται μέτρο και ισορροπία στις βασικές συνήθειες που προασπίζουν την καλή μας υγεία.

Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η επανεκπαίδευση της κύστης δεν βοηθήσουν, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα, αντιχολινεργικά φάρμακα, τα οποία χαλαρώνουν την ουροδόχο κύστη, για να δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα ούρων.

Παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκύψουν  και σε ουρολοίμωξη, λιθίαση ή καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο,  σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, καθώς η αιτία είναι γνωστή. Τα ίδια συμπτώματα προκαλούν και οι επιπλοκές ασθενειών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού από βλάβη της σπονδυλικής στήλης κ.ά.