ουροδόχος κύστη, ουρολοίμωξη, συχνουρία, νεφρολιθίαση, βακτήρια

Η ουροδόχος κύστη, αποθηκεύει τα ούρα για κάποιες ώρες, μέχρι να αποβληθούν δια της ουρήθρας. Κι επειδή αποβάλλει όλες τις περιττές ουσίες από τον οργανισμό, είναι επιρρεπής σε μολύνσεις και φλεγμονές. Ας ελαχιστοποιήσουμε  λοιπόν τις πιθανότητες, να  θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. 

Αδειάστε εντελώς την κύστη. Μην σφίγγετε τους πυελικούς μύες όταν ουρείτε γιατί η κύστη δεν θα αδειάσει εντελώς και θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων στο ουροποιητικό, που θα προκαλέσουν ουρολοιμώξεις.

Επισκεφθείτε την τουαλέτα. Μακροχρόνια, η συνήθειά σας να συγκρατείτε τα ούρα σας μέχρι να φτάσετε στο σπίτι, μπορεί να βλάψει την ουροδόχο κύστη σας και να προκαλέσει ουρολοιμώξεις. Επισκεφθείτε τουαλέτες κοινόχρηστων χώρων, λαμβάνοντας κάθε δυνατή προφύλαξη.

Πίνετε υγρά. Υγρά, δεν είναι βέβαια τα αναψυκτικά, που περιέχουν άφθονη ζάχαρη και αποτελούν ενοχοποιητικό παράγοντα για νεφρολιθιάσεις. Το νερό βοηθά ν’ αποβάλλετε γρήγορα βακτήρια, μικροοργανισμούς και τοξικά στοιχεία, οπότε εμποδίζει τη δημιουργία λοιμώξεων και φλεγμονών στο ουροποιητικό. Παράλληλα, ελαττώνετε την πιθανότητα να δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά σας. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Οι υπερβολικές ποσότητες νερού, προκαλούν συχνουρία ενώ μπορεί να αραιώσουν το μικροβίωμά σας, δηλαδή τη μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού, που μας  προστατεύει από λοιμώξεις.

Διατροφή. Αναζητείτε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα για να είναι υγιής η ουροδόχος κύστη σας. Ναι σε μπανάνες, ξηρούς καρπούς, αυγά, αρακά, μαύρα μούρα, καρότα, κίτρινες πιπεριές, σπαράγγια, φράουλες, αγκινάρες,  εσπεριδοειδή και προϊόντα ολικής άλεσης. Όχι σε αλκοόλ, καυτερά,  και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, με μέτρο γιατί συμβάλουν στη δημιουργία λίθων οξαλικού ασβεστίου, ο συχνότερος τύπος πέτρας στο ουροποιητικό. Τα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε φροντίζουμε να είναι βιολογικής καλλιέργειες, για ν’ αποφύγουμε τα φυτοφάρμακα. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε. Αποφύγετε σάκχαρα, νάτριο και θερμίδες από μπισκότα, γλυκά και σνακς του εμπορίου.

Κανόνες υγιεινής. Φροντίζουμε την καθαριότητα της περιοχής ενώ καλό είναι οι γυναίκες να ουρούν μετά το σεξ, προκειμένου ν’ αποβάλλονται από τον οργανισμό τα βακτήρια που αναπτύσσονται και να μην κινδυνεύουν από λοιμώξεις.

Άσκηση. Θωρακίζει το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με μελέτες, η μέτρια άσκηση μειώνει κατά 25% τα ερεθιστικά συμπτώματα της ούρησης.

Ιδανικό βάρος. Τα επιπλέον κιλά, επιβαρύνουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης: αποδυναμώνουν τους πυελικούς μύες, οι οποίοι  χάνουν την ελαστικότητά τους αυξάνοντας την πιθανότητα ακράτειας ούρων. Επιπρόσθετα, η απώλεια βάρους βελτιώνει στους άνδρες τα επίπεδα τεστοστερόνης, άρα και τη σεξουαλική λειτουργία και μειώνει τις πιθανότητες για υπερπλασία του προστάτη και νεφρολιθίαση.

Όχι στο κάπνισμα. Ενοχοποιείται για τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, που είναι τέταρτος  σε συχνότητα καρκίνος στον άνδρα και όγδοος στη γυναίκα. Αν και εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες άνω των 60, δεν  αποκλείονται οι μικρότερες ηλικίες. Τα καρκινογόνα συστατικά του καπνού που αποβάλλονται με τα ούρα, επιβαρύνουν το βλεννογόνο της κύστεως. Σύμφωνα με μελέτες, οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.

Όχι στην αμέλεια. Οποιαδήποτε ενόχληση κατά την ούρηση, απαιτεί διερεύνηση, πριν επιδεινωθούν τα συμπτώματα.  Η ουρολοίμωξη, πρέπει να αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια για μην καταστεί επίπονη. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, την περίοδο που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Ουροδυναμικός έλεγχος. Ελέγχει  τα όργανα του κατώτερου ουροποιητικού, δηλαδή ουροδόχο κύστη, ουρήθρα, προστάτη και σφιγκτήρα και αποφαίνεται για συχνοουρία, ακράτεια ούρων ή άλλη διαταραχή ούρησης. Με βάση τον ουροδυναμικό έλεγχο, ο ουρολόγος θα καθορίσει την φαρμακευτική αγωγή που θα επιλύσει τα προβλήματα αντιμετωπίζει η ουροδόχος κύστη σας.