νεφρά, πέτρες, ούρα, νερό, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες

Αρχικά, πρέπει να πίνετε πολύ νερό: καθαρίζει τα νεφρά και εμποδίζει διάφορες ουσίες ν’ ασβεστοποιούνται. Επιπρόσθετα, αποφύγετε το αλάτι.

Την προσπάθειά σας μπορούν να ενισχύσουν:

Καρπούζι. Το κάλιό του καταπολεμά αποτρέπει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, ιδίως όσες σχηματίζονται από φωσφορικό μαγνήσιο και ασβέστιο. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα οξέων στα ούρα και επειδή περιέχει πολύ νερό, ενυδατώνει. 

Ρόδι. Το φρούτο και ο χυμός του, δρουν αποτρεπτικά, χάρη στα αντιοξειδωτικά και στις φυσικές στυπτικές ιδιότητές του.

Μηλόξυδο. Με εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες.

Βασιλικός. Τονώνει τη λειτουργία των νεφρών ενώ αποτρέπει τη συγκέντρωση μετάλλων.

Σπόροι δημητριακών. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, δεσμεύουν το ασβέστιο και μειώνουν την συσσώρευση επικίνδυνων ουσιών που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

Τσάι τσουκνίδας.  Επιβραδύνει την ανάπτυξη των νεφρικών λίθων,  συμβάλει στη διάλυση τους και προστατεύει από λοιμώξεις του νεφρού.

Κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, μελιτζάνες, μπιζέλια, κρεμμύδι και σκόρδο. Έχουν υψηλά επίπεδα αδιάλυτων ινών,  δεσμεύουν το ασβέστιο στο έντερο και το εμποδίζουν να περάσει στο ουροποιητικό σύστημα.

Σπανάκι, καρύδια, ψάρια, αβοκάντο, γιαούρτι και μαύρη σοκολάτα. Περιέχουν μαγνήσιο, που συμβάλει καθοριστικά στην αποτροπή της δημιουργίας λίθων στα νεφρά.