Δυσκολία στην ούρηση

Αφορά στη δυσκολία έναρξης ή διατήρησης της ροής των ούρων. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε φύλου και ηλικίας, ωστόσο είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους άνδρες με διογκωμένο προστάτη. Πολλές φορές εξελίσσεται αργά και δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο όταν εμφανιστεί οξεία επίσχεση ούρων, που συνοδεύεται από οίδημα και δυσφορία, τάση προς έμετο, ρίγη και πυρετό.
Εκτός από τη διόγκωση του προστάτη, η δυσκολία στην ούρηση μπορεί να οφείλεται επίσης σε κάποια λοίμωξη του προστάτη ή του ουροποιητικού. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (όπως των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, φαρμάκων για την ακράτεια και ρινικών αποσυμφορητικών) και ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, ψυχολογικούς λόγους, νευρολογικές διαταραχές ή συνέπεια κάποιου χειρουργείου.
Ο Ουρολόγος, με τη χρήση ειδικών εξετάσεων θα καθορίσει την αιτία του προβλήματος και θα χορηγήσει φάρμακα (για την καταπολέμηση της υπερτροφίας του προστάτη), αντιβιοτικά σε περίπτωση λοίμωξης ή χειρουργική επέμβαση (διουρηθρική προστατεκτομή).

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.