φρούτα, ζάχαρη, σάκχαρα, φυτικές ίνες, κάλιο, γλυκόζη

Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο ν’ απολαύσετε ένα φρούτο και όχι ένα γλυκό! Τα σάκχαρα των φρούτων είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη  επεξεργασμένων τροφίμων και ροφημάτων. Ο οργανισμός έχει ανάγκη αυτά τα σάκχαρα.  Κάποια φρούτα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικών σακχάρων από άλλα, οπότε καλό είναι να τα καταναλώνουμε με μέτρο αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας ή θέλουμε να χάσουμε βάρος. Τέτοια φρούτα είναι τα σύκα: τα 27 γρ. περιέχουν σάκχαρα όσα και μία μικρή σοκολάτα αλλά μας παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και κάλιο. Υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα έχουν επίσης το μάνγκο- αν και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α- τα κεράσια και τα σταφύλια (λευκές και κόκκινα). Και οι μπανάνες περιέχουν 25% ζάχαρη αν και αποτελούν  καλή πηγή νατρίου, όπως και ο ανανάς, ο οποίος όμως μας προσφέρει μαγγάνιο.

Στον αντίποδα, μήλα, βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα και κράνμπερι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ προσφέρουν  καλύτερη πέψη και υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι φράουλες ενεργοποιούν τον μεταβολισμό ενώ τα αχλάδια διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Τέλος, και τα ροδάκινα βοηθούν στη μείωση της πείνας.

Avatar

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.