Από τι κινδυνεύει ο προστάτης μου;

Οι προστατίτιδες είναι ο κυριότερος λόγος που οι άνδρες, κάτω των 50 ετών, επισκέπτονται τον ουρολόγο. Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον αδένα.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι «ηχηρά», όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια προστατίτιδα), που εκδηλώνεται συνήθως με πόνο και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση και σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως διαταραχή της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης.

Αντίστοιχα, στους άνδρες άνω των 60, ο κυριότερος λόγος επίσκεψης στον ουρολόγο είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή μια αυξημένη τιμή PSA.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις πλέον συχνές παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες από τη μέση ηλικία και μετά. Ο διογκωμένος προστάτης φράζει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται κατά την ούρηση και να βιώνει πολύ ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Οι ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι επίσης επιρρεπείς στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας και διαταραχών της εκσπερμάτισης.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.