Κυστεοσκόπηση

☑ Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία ο ουρολόγος μέσω ενός ειδικού ενδοσκοπικού εργαλείου, του κυστεοσκοπίου, βλέπει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

☑ Εισάγει προσεκτικά το κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας για να φτάσει στην ουροδόχο κύστη. Σε στενά σημεία της ουρήθρας, ίσως προηγηθεί σταδιακή διαστολή του σημείου με λεπτότερα εργαλεία. Η εξέταση μαζί με την προετοιμασία διαρκούν περίπου μισή ώρα.

☑ Η κυστεοσκόπηση : Διερευνά συμπτώματα όπως η παρουσία αίματος στα ούρα (αιματουρία), η επώδυνη ούρηση (δυσουρία), η ακράτεια ούρων, η επιτακτικότητα και η κατακράτηση ούρων.

☑ Διαγιγνώσκει προβλήματα που προκαλούν απόφραξη στο ουροποιητικό (πέτρα στην ουρήθρα, όγκος, υπερτροφία προστάτη)

☑ Αξιολογεί ευρήματα διαγνωστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η ενδοφλέβια ουρογραφία.

☑ Συνίσταται για παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική αφαίρεση όγκων κύστης προκειμένου να διαγνωσθεί έγκαιρα πιθανή υποτροπή.

☑ Με κυστεοσκόπηση: Λαμβάνονται βιοψίες από βλάβες της κύστης, αφαιρούνται λίθοι από το ουροποιητικό, τοποθετούνται ειδικοί καθετήρες (stents) στον ουρητήρα που βοηθούν τη ροή των ούρων από τον νεφρό και αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως η αιμορραγία της ουροδόχου κύστης.

☑ Πριν υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση ενημερώσετε το γιατρό αν: είστε αλλεργικοί σε κάποιο φάρμακο, αντιμετωπίζετε νοσήματα που προκαλούν διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν τον μηχανισμό πήξης και προκαλούν αιμορραγική διάθεση, υπάρχει εγκυμοσύνη ή αντιμετωπίζετε ανωμαλίες στο ουροποιητικό π.χ στένωμα ουρήθρας.

☑ Η κυστεοσκόπηση γίνεται με τοπική αναισθησία για τις ανάγκες μίας απλής διάγνωσης και σπανιότερα με ραχιαία ή γενική αναισθησία όταν πρόκειται για θεραπεία.

☑ Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει και στο εξωτερικό ιατρείο με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο , το οποίο είναι μαλακό, λεπτό σαν καθετήρας και τελείως ανώδυνο.

☑ Η εμπειρία του γιατρού και η συνεργασία του εξεταζόμενου συντελούν στην ομαλή διενέργεια της.

☑ Μπορεί να εκδηλωθεί ήπια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση και μικρές ποσότητες αίματος στα ούρα για ένα 24ωρο.

Ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης είναι Χειρουργός Oυρολόγος, εξειδικευμένος στις νεώτερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και στις πιο σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους.