κυστίτιδα, πόνος, τουαλέτα, τσούξιμο

Πρόκειται για τυπικά συμπτώματα κυστίτιδας: επιτακτική και συχνή ενούρηση, πόνος και τσούξιμο κατά την ενούρηση αλλά και πόνος στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη, αν και δεν αναφέρατε το τελευταίο σύμπτωμα.

Πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα στο γιατρό γιατί αν αμελήσετε  την κυστίτιδα, είναι πιθανό να προκαλέσετε πρόβλημα στα νεφρά σας. Η κυστίτιδα είναι  φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη και αποτέλεσμα λοίμωξης του ουροποιητικού που μπορεί να προκληθεί και από το  ατελές άδειασμα της κύστης, για παράδειγμα λόγω εγκυμοσύνης ή διόγκωσης του προστάτη.

Η κυστίτιδα ταλαιπωρεί συχνότερα τις γυναίκες, καθώς το άνοιγμα της ουρήθρας τους βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό και έτσι τα παθογόνα βακτήρια μεταφέρονται ευκολότερα. Ωστόσο στους άντρες μπορεί να εκδηλωθεί με σοβαρότερη  μορφή, κυρίως εάν υπάρχει ήδη πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη ή απόφραξη στην ουροποιητική οδό (από  καρκινικό όγκο ή διόγκωση του προστάτη).

Αν η φλεγμονή της κύστης είναι ήπια, συνήθως  η κυστίτιδα υποχωρεί σε λίγες μέρες: πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά, να πάρετε  αναλγητικά και να απέχετε από το σεξ για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα. Αν  φλεγμονή είναι σοβαρή και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στα νεφρά.