
Οι άνδρες είναι πιο αμελείς από τις γυναίκες σε θέματα υγείας. Ο Νοέμβριος τους καλεί να επιδείξουν συνέπεια στις προληπτικές εξετάσεις τους και να ακολουθούν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στους άνδρες.
Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές. Ο καρκίνος του προστάτη αν διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια, η επιβίωση του ασθενούς στην πενταετία πλησιάζει το 100%. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με όσους δεν ελέγχονται αλλά και 30% μικρότερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν μεταστάσεις.
Ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην έγκαιρη ανίχνευση και στη ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες άνω των 50 πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ουρολόγο για τις απαραίτητες εξετάσεις. Πιο απαραίτητη απ’ όλες η δακτυλική εξέταση, γιατί ο καρκίνος του προστάτη, στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις, όπως για παράδειγμα πόνος στα οστά. Οι άνδρες πρέπει να ξεπεράσουν την αποστροφή τους για τη δακτυλική εξέταση!
Απαραίτητη εξέταση και το PSA, που είναι πλέον μία εξέταση ρουτίνας. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία στο 70% των ασθενών, ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο και το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλότατο. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη, βοηθούν στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στο να ληφθούν σωστές θεραπευτικές αποφάσεις. Σημαντικές πληροφορίες προσφέρει και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη η οποία σε συνδυασμό με τον διορθικό υπέρηχο, επιτρέπει στοχευμένη βιοψία από το σημείο του αδένα το οποίο έχει πληγεί.
Μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη είναι όσοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- στη φυλή (οι έγχρωμοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους λευκούς) και στην κληρονομικότητα, αν δηλ. υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Τα γονιδιακά τεστ αποτελούν νέα ελπιδοφόρα μέθοδο στην προσπάθεια να προβλέψουμε πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί ο καρκίνος του προστάτη. Η ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει αναίμακτα και αποτελεσματικά τον καρκίνο προστάτη χαμηλού ή υψηλού κινδύνου διατηρώντας την ποιότητα ζωής του.