ούρηση, νεφρά, νυκτουρία, προστατίτιδα, ακράτεια

Η ούρηση είναι στενά συνδεδεμένη με το κεντρικό νευρικό σύστημα.  Όγκοι ή φλεγμονές του κεντρικού νευρικού συστήματος, εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η άνοια, η νόσος του Αλτσχάιμερ, μπορούν να την επηρεάσουν…

Το χρώμα, η συχνότητα ενούρησης και η μυρωδιά, προειδοποιούν για ενδεχόμενο  πρόβλημα υγείας. Συχνουρία, νυχτερινή ούρηση, συνεχές αίσθημα ανάγκης για ούρηση, ακράτεια ούρων είτε αδυναμία ούρησης, τα συνηθέστερα συμπτώματα.

Τα ουρολογικά συμπτώματα προειδοποιούν:

Επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία. Μπορεί να οφείλεται σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού, πυελονεφρίτιδες, λιθιάσεις του νεφρού, υδρονέφρωση, ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,

Αιματουρία. Είτε μικροσκοπική αιματουρία (τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο) είτε μακροσκοπική (το χρώμα των ούρων αποκτά κόκκινη απόχρωση). Είναι αποτέλεσμα ουρολοίμωξης, ανδρικής προστατίτιδας, λίθων, κακοήθειας (νεφρού, κύστης ή προστάτη) φαρμάκων, τραυματισμού του ουροποιητικού ή έντονης σωματικής άσκησης.

Ακράτεια. Πλήττει κυρίως γυναίκες και προκαλεί από δερματίτιδες έως κοινωνική απομόνωση, λόγω της μυρωδιάς που τη συνοδεύει.  Διακρίνεται σε ακράτεια από προσπάθεια ( όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά λόγω βήχα, γέλιου) και σε επιτακτική (λόγω ξαφνικής και έντονης επιθυμίας για ούρηση, μη ελέγξιμη). Οι δυο τύποι ακράτειας μπορεί να συνυπάρχουν.

Ανουρία. Η παραγωγή ούρων μικρότερη των  50ml/ 24ωρο, μπορεί να οφείλεται σε βλάβη των νεφρών, σοβαρές λοιμώξεις,  απόφραξη του ουροποιητικού από λίθους αλλά και σε φάρμακα. Συνοδεύεται από αδυναμία, ανορεξία, τάση προς εμετό και δύσπνοια.

Ολιγουρία. Παραγωγή ούρων για ενήλικες, μικρότερη από 400 ml/24ωρο. Την προκαλούν παθήσεις των νεφρών, καρδιακή ανεπάρκεια, πτώση της αρτηριακής πίεσης, αφυδάτωση, φάρμακα, νεοπλασία ή πέτρα στα νεφρά.

Δυσουρία. Τα ούρα εξέρχονται από την ουροδόχο κύστη με δυσκολία και πόνο.  Συχνά, λόγω διακοπών στην ούρηση, παρατείνεται ο συνολικός χρόνος της. Μπορεί να οφείλεται σε νεοπλασία της κύστης, κολπίτιδα ή προστατίδα, τραύματα στην περιγεννητική περιοχή, υπερτροφία προστάτη, λοιμώξεις ή λίθοι του ουροποιητικού.

Πόνος στην ουροδόχο κύστη. Η έντασή του ποικίλει και συνήθως προκαλείται από ουρολοίμωξη. Συνοδεύεται από πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση Δεν αποκλείονται όμως και χρόνιες παθήσεις, όπως η διάμεση κυστίτιδα ή ο  τραυματισμός.  Η διάμεση κυστίτιδα προκαλεί πόνο στη κύστη, σε γεννητικά όργανα, λεκάνη και περιοχή του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε  ενδομητρίωση ή κακοήθεις όγκους  οι οποίοι επίσης προκαλούν πόνο στην κοιλιά και αίμα στα ούρα.

Νυκτουρία. Όταν διακόπτουμε τον ύπνο μας πάνω μία φορά για να ουρήσουμε, υπάρχει πρόβλημα. Η νυκτουρία ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες: αυξάνεται με την ηλικία, προκαλώντας επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Μπορεί να σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη ή υπερτροφία προστάτη.

Πολυουρία. Συχνή ούρηση με φυσιολογική ποσότητα ούρων, που ξεπερνούν ανά 24ωρο τα 2 με 3 λίτρα. Αν και η ποσότητα ούρων εξαρτάται από τα υγρά που πίνουμε, πολυουρία μπορεί να προκαλέσουν, σακχαρώδης διαβήτης, διουρητικά, καφές, αλκοόλ αλλά και πολυδιψία, δηλαδή υπερβολική λήψη νερού

Πυουρία. Η γενική ούρων μπορεί να την ύπαρξη πυοσφαιρίων στα ούρα ή τα ούρα να γίνουν θολερά. Συνήθως οφείλεται σε λοιμώξεις αλλά την προκαλούν και  η λιθίαση στο ουροποιητικό ή ξένα σώματα, όπως οι καθετήρες της κύστης.

Χρώμα των ούρων.  Προειδοποιεί για ενδεχόμενη αφυδάτωση. Το διάφανο χρώμα είναι το φυσιολογικό, όμως το σκούρο κίτρινο, αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση: η αφυδάτωση επιτρέπει στα μεταλλικά στοιχεία να συσσωρεύονται σε νεφρά και ουροποιητικό. Ανησυχητική είναι και η έντονη οσμή των ούρων.