Στένωση, πύελος, κύστη, νεφρό, υπερηχογράφημα

Η νεφρική πύελος μοιάζει με φαρδύ χωνί το οποίο υποδέχεται τα ούρα από τον νεφρό, προκειμένου να τα οδηγήσει στον ουρητήρα, δηλαδή στο ρύγχος του χωνιού. Αν υπάρξει στένωση στον «λαιμό» του χωνιού, παρεμποδίζεται η ροή των ούρων από την πύελο προς τον ουρητήρα και στη συνέχεια στην κύστη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα συγκεντρωμένα ούρα συγκεντρώνονται, σημειώνεται διάταση της πυέλου του νεφρού, το οποίο μοιραία, πιέζεται. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τη στένωση, κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία του νεφρού. Αυτή είναι η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, δηλ.  η στένωση στο σημείο της μετάπτωσης της πυέλου του νεφρού προς τον ουρητήρα.

Η ύπαρξη στένωσης στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να γίνει αντιληπτή πολύ νωρίς, από προγεννητικό υπερηχογράφημα, το οποίο θα προειδοποιήσει για διάταση της νεφρικής πυέλου. Όμως, η οριστική διάγνωση γίνεται μετά τη γέννηση, όταν με υπερηχογράφημα θα μετρήσουμε με ακρίβεια τη διάμετρο της πυέλου και θα εκτιμήσουμε  την ποιότητα του φλοιού του νεφρού. Τη διάγνωση ολοκληρώνει σπινθηρογράφημα MAG -3, το οποίο θα επιβεβαιώσει τον βαθμό παρεμπόδισης της ροής των ούρων.

Θεραπεία

Η στένωση  πυελοουρητηρικής συμβολής αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με ειδική πλαστική επέμβαση που λέγεται πυελοπλαστική. Η επέμβαση ενώνει ξανά πύελο και ουρητήρα και αποκαθιστά την συνέχεια της αποχετευτικής οδού και την ομαλή ροή των ούρων.

Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία. Διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα – ανάλογα με την περίπτωση- και ο ασθενής νοσηλεύεται περίπου τρεις ημέρες.  Όταν ενώσουμε ουρητήρα και πύελο, περνάμε ένα λεπτό καθετήρα (stent): το ένα άκρο του βρίσκεται στην πύελο και το άλλο καταλήγει στην ουροδόχο κύστη. Αυτός ο καθετήρας θ’ αφαιρεθεί με κυστεοσκόπηση,  ένα μήνα μετά την επέμβαση. Αν η επέμβαση γίνει λαπαροσκοπικά, δεν απαιτείται διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος και ο ασθενής αναρρώνει γρηγορότερα.  Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η επέμβαση μπορεί να γίνει και ρομποτικά.

Η χειρουργική επέμβαση είναι άμεσα αναγκαία, αν έχει επηρεασθεί η νεφρική λειτουργία, αν η διάταση του νεφρού είναι εκτεταμένη γιατί το πιέζουν τα ούρα που κατακρατούνται ή αν παρουσιασθούν πόνοι, ουρολοιμώξεις και λιθίαση

Αν η ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά οι εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί δείχνουν διαλείπουσα απόφραξη της πυελοουρητηρικής συμβολής, έχουν το περιθώριο να μην χειρουργηθούν άμεσα, ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.  Η απόφραξη της πυελοουρητηρικής συμβολής απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να μην επηρεασθεί η λειτουργία του νεφρού και η ομαλή παροχέτευση των ούρων.

Στα παιδιά, η επέμβαση καλό είναι να γίνει αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όχι όμως πριν τους πρώτους έξι μήνες του παιδιού. Αν η αποκαταστήσουμε έγκαιρα τη βλάβη, δίνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες στο νεφρό που αντιμετωπίζει πρόβλημα στένωσης, να ανακάμψει.

Σε γενικές γραμμές, η επέμβαση δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Ο έμπειρος χειρουργός θ’ αποτρέψει τη σπάνια περίπτωση ο καθετήρας να μετακινηθεί και να μην καταλήγει στην ουροδόχο κύστη.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής προχωρά σε υπερηχογράφημα και τρεις με έξι μήνες μετά την επέμβαση  σε σπινθηρογράφημα νεφρών MAG 3, εξετάσεις που επιβεβαιώνουν το άριστο αποτέλεσμα.