τεστοστερόνη, όρχεις, ορμόνες, σπερματοζωάρια, βιταμίνη D

Η τεστοστερόνη είναι μία ορμόνη που παράγουν οι όρχεις. Ανήκει στην κατηγορία των ανδρογόνων και είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ανάπτυξη αλλά και την καλή σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Τα χαμηλά αλλά και τα υψηλά της  επίπεδα, προκαλούν προβλήματα.

Από τον εγκέφαλο και τα οστά έως τα αιμοφόρα αγγεία, υπάρχουν υποδοχείς τεστοστερόνης, η οποία είναι υπεύθυνη και για την τριχοφυΐα του άνδρα- σε πρόσωπο και στήθος- ενώ παράλληλα πυροδοτεί τη σεξουαλική δραστηριότητά του.

Μετά τα 30, η τεστοστερόνη, αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Υπογοναδισμός, ονομάζεται επιστημονικά η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης. Τα συμπτώματα που προϊδεάζουν για  την έλλειψή της, είναι η κόπωση, η αδυναμία αλλά και η κατάθλιψη. Ωστόσο, τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να προειδοποιούν για προβλήματα στον θυρεοειδή ή για προβλήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή η στεφανιαία καρδιακή νόσος.

Με μία απλή αιματολογική εξέταση, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα επίπεδα της. Τα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα κυμαίνονται γύρω στα 300ng/dL και τα ανώτερα στα 800ng/dL.

Η χαμηλή τεστοστερόνη, μπορεί να οφείλεται σε:

 • Καρκίνο των όρχεων ή τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων
 • Χρόνια νεφρικά και ηπατικά νοσήματα
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Λοιμώξεις, ο HIV, το AIDS
 • Τραυματισμό των όρχεων
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Παχυσαρκία
 • Φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης

  Υπάρχει θεραπεία;

Η αποκατάσταση των επιπέδων τεστοστερόνης είναι απαραίτητη γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλείται η οστική πυκνότητα του άνδρα: τα οστά του γίνονται εύθραυστα και είναι επιρρεπής σε κατάγματα. Κι επειδή η μείωση της οστικής πυκνότητας δεν δίνει συμπτώματα, καλό είναι να γίνονται προληπτικές εξετάσεις.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα τεκνοποίησης στα νέα ζευγάρια. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνονται ενέσεις τεστοστερόνης, οι οποίες ενεργοποιούν την παραγωγή αλλά και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Αν δεν τίθεται ζήτημα τεκνοποίησης, ο άνδρας, μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιεί καθημερινά τζελ ή επιθέματα τεστοστερόνης. Η καθημερινή χρήση τους διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της τεστοστερόνης και θέτει υπό έλεγχο τα συμπτώματα. Η εμφύτευση σφαιριδίων τεστοστερόνης στους γλουτούς- κάτω από το δέρμα- είναι μία νέα μέθοδος υποκατάστασης της τεστοστερόνης, η οποία  απελευθερώνει ποσότητες της ορμόνης για χρονικό διάστημα από τρεις έως τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης, κρύβει και κινδύνους, όπως:

 • Αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Μεγέθυνση των ανδρικών μαστών
 • Επιτάχυνση της αύξησης του μεγέθους του προστάτη

Γι’ αυτόν τον λόγο, η θεραπεία δεν ενδείκνυται σε άνδρες με ιστορικό καρκίνου του μαστού αλλά και καρκίνο του προστάτη.  Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση, από  ειδικούς γιατρούς.

Υψηλή τεστοστερόνη

Και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, προκαλούν προβλήματα όπως:

Κατάθλιψη. Την προκαλεί η διαταραχή στην ορμονική ισορροπία. Συνοδεύεται από απώλεια της όρεξης, πόνο στους μύες, αϋπνία ή αντίθετα υπνηλία αλλά και διακυμάνσεις του βάρους.

Αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων. Οι άνδρες γίνονται επιθετικοί και παρορμητικοί. Χωρίς εμφανή λόγο, δεν έχουν σταθερή συναισθηματική κατάσταση. Παράλληλα, αισθάνονται θυμό και αντιδρούν στα ερεθίσματα, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Συρρίκνωση όρχεων και χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.  Η πλεονάζουσα τεστοστερόνη στο αίμα,  μπορεί να διακόψει εντελώς τη δραστηριότητα μέσα στους όρχεις, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους. Ταυτόχρονα, παράγεται μικρότερος αριθμός σπερματοζωαρίων, προκαλώντας προβλήματα αναπαραγωγής.

Ποιες τροφές αυξάνουν την τεστοστερόνη;

Μία ισορροπημένη διατροφή διατηρεί τις ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικά για την τεστοστερόνη, απαιτούνται  βιταμίνη D και ψευδάργυρος, στοιχεία, που αποτελούν χημικούς πρόδρομους για την παραγωγή της.

Αναζητείστε τα σε:

Σταυρανθή λαχανικά. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών έχουν αντιοιστρογονική δράση και ρυθμίζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τόνο. Πλούσιος σε βιταμίνη D, ωφελεί την καρδιά και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη αλλά με χαμηλές θερμίδες.

Κρόκους αυγών. Αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα χοληστερόλης, μπορείτε να καταναλώνετε κρόκους, οι οποίοι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης D.

Στρείδια. Πλούσια σε ψευδάργυρο.

Οστρακοειδή. Για παράδειγμα το καβούρι και ο αστακός είναι επίσης πλούσια πηγή ψευδαργύρου.

Βοδινό. Ιδιαίτερα το συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Το βοδινό περιέχει και  ψευδάργυρο.

Όσπρια. Ρεβίθια, φακές και φασόλια είναι καλές πηγές ψευδάργυρου.

Δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Αναζητείστε τα στο εμπόριο.

Γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με βιταμίνη D. Προσφέρει πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη είναι προϊόντα σόγιας, γαλακτοκομικά προϊόντα – το αγελαδινό γάλα ίσως περιέχει «ένοχες» συνθετικές ή φυσικές ορμόνες- το αλκοόλ (αντιθέτως η κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει την τεστοστερόνη στις γυναίκες) η μέντα, το ψωμί, τα γλυκά, η γλυκόριζα αλλά και τα  trans-λιπαρά.