Ουρολοιμώξεις: το «δώρο» του καλοκαιριού

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι τα περιστατικά ουρολοιμώξεων πολλαπλασιάζονται και τα περισσότερα από αυτά αφορούν γυναίκες, για μία σειρά λόγων, όπως η ανατομία της γυναικείας ουρήθρας η οποία βρίσκεται κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, με αποτέλεσμα να την προσεγγίζουν εύκολα τα μικρόβια. Αυξάνουμε λοιπόν τα όρια επιφυλακής και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα μέτρα μας, άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά!

Συνήθως τη λοίμωξη προκαλεί το κολοβακτηρίδιο (e.coli), το οποίο υπάρχει στο έντερο των ανθρώπων. Υπό κανονικές συνθήκες, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν προβλήματα. Όταν ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, προκαλούν λοίμωξη στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα). Αν τα βακτήρια «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων, μπορούν να μολύνουν τα νεφρά και να προκαλέσουν πυελονεφρίτιδα.

Ποια τα ύποπτα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Τα συνηθέστερα για τις γυναίκες είναι συχνουρία, «κάψιμο» και πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πόνος κατά την ούρηση: είναι πιθανό να παρουσιαστεί και αίμα στο τέλος της ούρησης. Οι άντρες μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, τρόμο και πόνο στην κοιλιά. Τα ούρα μυρίζουν δυσάρεστα και είναι θολά, με πιο σκούρο χρώμα ή αιματηρά. Οι ουρολοιμώξεις προκαλούν πυρετό αν μολυνθεί η κύστη ή η μόλυνση έχει φτάσει στα νεφρά ή έχει μολυνθεί ο προστάτης (οξεία προστατίτιδα). Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Για να διαπιστωθεί αν έχουμε προσβληθεί από ουρολοίμωξη, απαιτείται γενική ούρων η οποία θα καταγράψει την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν τις περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού τις οποίες προκαλούν βακτήρια. Τη θεραπεία καθορίζουν το ιστορικό του ασθενή, το είδος του μικροβίου και το αντιβιόγραμμα. Σε βαριές λοιμώξεις με πυρετό, συνήθως απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενδοφλέβια αγωγή και ενυδάτωση. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος διασφαλίζει την καλή υγεία του ουροποιητικού! Εξίσου σημαντική είναι όμως και η πρόληψη.

Πώς θα προστατευθούμε;

Πίνουμε άφθονα υγρά. Το νερό συμβάλει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα ούρα που παράγονται, καθαρίζουν το ουροποιητικό μας σύστημα και βοηθούν στο να αποβληθούν τα μικρόβια.

Κατάλληλη διατροφή. Αποφεύγουμε τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη μας: αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, πικάντικες τροφές, μπαχαρικά, κρεμμύδια, φασόλια κ.ά. Τα cranberries εμποδίζουν τα μικρόβια να «εγκατασταθούν» στο ουροποιητικό.

Δεν «κρατάμε» τα ούρα μας. Όταν νοιώσουμε την ανάγκη να ουρήσουμε επισκεπτόμαστε άμεσα την τουαλέτα. Σε διαφορετική περίπτωση επιβαρύνουμε την ουροδόχο κύστη ενώ τα ούρα που παραμένουν δημιουργούν «ιδανικό περιβάλλον» για να αναπτυχθούν τα μικρόβια.

Προσοχή στη θάλασσα. Δεν κολυμπάμε σε θάλασσα που δεν είναι καθαρή, δεν ξαπλώνουμε απευθείας στην άμμο χωρίς να έχουμε βάλει πετσέτα και ψάθα, αλλάζουμε μαγιό μόλις βγούμε από τη θάλασσα και αποφεύγουμε πισίνες για τις οποίες δεν είμαστε βέβαιοι ότι πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής.

Κατάλληλα ρούχα. Τα υφάσματα πρέπει να είναι βαμβακερά και όχι συνθετικά, τα ρούχα άνετα και όχι στενά για να μην διατηρούν την υγρασία και βέβαια αλλάζουμε καθημερινά εσώρουχο.

Σεξουαλική συμπεριφορά. Οι γυναίκες πρέπει να επιδιώκουν να ουρούν αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και αμέσως να κάνουν ένα δροσερό ντους, καθαρίζοντας με άφθονο νερό την ευαίσθητη περιοχή.

Χρήση προφυλακτικού. Μικρόβια όπως τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα, συχνά προκαλούν λοιμώξεις σε ουρήθρας και προστάτη και σπανιότερα στην κύστη. Κατά κύριο λόγο μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αν προσβληθεί ο ένας από τους δύο συντρόφους, απαιτείται θεραπεία και για τους δύο.

Κανόνες υγιεινής. Αρωματικά σαπούνια και αφρόλουτρα επηρεάζουν το PH του κόλπου, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση τους στην ευαίσθητη περιοχή του κόλπου. Μετά την ούρηση οι γυναίκες ΠΟΤΕ δεν πρέπει να σκουπίζονται από πίσω προς τα μπρος. Καλό είναι να αποφεύγουν και τη χρήση αντισηπτικών στον κόλπο.

Προσοχή στην εγκυμοσύνη. Η λοίμωξη ούρων ελλοχεύει κινδύνους για τη μητέρα αλλά και για το κυοφορούμενο παιδί γι’ αυτό και απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή της. Ωστόσο απαιτείται συνταγή ιατρού καθώς αρκετά αντιβιοτικά απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη.