κιτρικό οξύ, νεφρά, νερό, αλάτι, νεφρολιθίαση

Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, συμβάλει στην αποτροπή σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Ναι στο νερό. Έως δύο λίτρα νερό καθημερινά και κάθε εποχή, μειώνουν κατά 50% τις πιθανότητες νεφρολιθίασης. Ο ενυδατωμένος οργανισμός λειτουργεί σαν καλολαδωμένη μηχανή.  Όταν δεν πίνουμε πολλά υγρά, τα νεφρά παράγουν λιγότερα ούρα, τα οποία μάλιστα είναι πιο πυκνά, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες να σχηματισθούν πέτρες.

Οξαλικές ενώσεις με μέτρο. Σπανάκι, παντζάρι και αμύγδαλα περιέχουν οξαλικές ενώσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων. Σοκολάτα και μούρα  μέτρια περιεκτικότητα σε οξαλικές ενώσεις.

Ναι στα λεμόνια. Το κιτρικό οξύ τους εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας. Προσθέστε χυμό από δύο λεμόνια σ’ ένα ποτήρι νερό και πιείτε καθημερινά.

Όχι στο αλάτι. Ανεβάζει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα, άρα και τον κίνδυνο να σχηματισθούν πέτρες. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης.  Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Προσοχή στις ζωικές πρωτεΐνες. Κόκκινο κρέας, αυγά και πουλερικά, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, αυξάνουν το ουρικό οξύ και τον κίνδυνο να σχηματισθούν πέτρες.